Bratislavská mestská hromadná doprava zrejme zdražie, rozhodnú o tom poslanci

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Vzhľadom na úsporný balíček opatrení, ktorý prijala vláda, vývoj inflácie a ďalšie okolnosti zrejme už od prvého mája tohto roka dôjde k zvýšeniu cien cestovných lístkov v bratislavskej mestskej hromadnej doprave.

Ako uviedol námestník primátora Bratislavy Karol Kolada, opatrenia vlády na zníženie schodku štátneho rozpočtu prehlbujú stratu v Dopravnom podniku Bratislava (DPB), a. s., nie je možné vykryť ďalšími racionalizačnými opatreniami a ani finančnými dotáciami mesta. Vyjadril nádej, že aj za tejto situácie sa podarí udržať rozsah výkonov mestskej hromadnej dopravy v Bratislave na úrovni roku 2002.

Podľa jeho slov je nedostatočná aj dotácia od štátu na zľavnené cestovné pre študentov, dôchodcov a ďalšie kategórie a mesto už nedokáže vzniknutý rozdiel vykryť vlastnými prostriedkami. Mestská prevádzková dotácia sa síce zvýši z 262 na 280 miliónov korún, čo je asi 7-percentné zvýšenie, vzhľadom na mieru inflácie, ktorá je 8,8 percenta, je to vlastne menej.

Ako uviedol generálny riaditeľ DPB Ján Zachar, neexistuje systémový legislatívny prístup k MHD. Už niekoľko rokov sú snahy, aby bol prijatý zákon o MHD, čím by sa odstránili disproporcie vyplývajúce z toho, že v niektorých mestách nesie zodpovednosť za MHD štát a v iných samospráva. Bratislavský dopravný podnik je podľa slov J. Zachara podkapitalizovaný a k úprave cestovného musí dôjsť aj z dôvodu, že mestská hromadná doprava má neregulované vstupy, ale regulované výstupy.

Podľa údajov z dopravného podniku budú za predpokladu, že rozsah výkonov MHD ostane na úrovni minulého roku, náklady na MHD na tento rok 2,19 miliardy korún a príjmy 1,96 miliardy, teda plánovaný schodok dosiahne takmer 226 miliónov korún. Dopravný podnik začiatkom februára predložil návrh na úpravu maximálnych cien cestovného v MHD ako jedno z posledných možných čiastkových východísk pri eliminácii zaostávania financovania MHD.

Na základe uznesenia mestského zastupiteľstva ešte z roku 1995 môže DPB predložiť cenovým orgánom návrh úpravy cien maximálne do výšky miery inflácie. Predložený návrh s priemerným zvýšením cestovného o 13,45 percenta je vyšší ako dosiahnutá miera inflácie, preto podlieha schváleniu mestským zastupiteľstvom. Návrh by malo mestské zastupiteľstvo prerokovať šiesteho marca.

(lau)

Z konečnej zastávky Pri kríži v bratislavskej Dúbravke sa vo štvrtok 20. februára vydala na divokú jazdu smerom do mesta prázdna električka číslo 5. Šokovaný vodič, ktorý zostal na konečnej, nevedel vysvetliť, ako sa mohla dať do pohybu. Jej púť sa skončila po pár metroch vykoľajením na zastávke pri obchodnom centre Saratov. Škoda na električke a zdemolovanej zastávke sa odhaduje na päť až osem miliónov korún. Našťastie sa nikto nezranil.
FOTO - TASR

Páčil sa vám článok?