Cestovné v Bratislave bude asi drahšie

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavský Dopravný podnik predložil magistrátu tri alternatívy úpravy cien cestovného MHD. Na základe odborného pripomienkovania a analýz bude na najbližšie zasadnutie orgánov samosprávy hlavného mesta predložený návrh, podľa ktorého by sa cestovné v bratislavskej MHD malo zvýšiť o 10 až 20 percent.

Úpravu cestovného považuje námestník primátora Bratislavy Karol Kolada za nevyhnutnú. „Opatrenia vlády SR znamenajú nárast cien za pohonné hmoty, zvýšenú DPH a v konečnom dôsledku spôsobujú dopravnému podniku stratu približne 130 miliónov korún ročne,“ uviedol K. Kolada. Mesto Bratislava, ktoré je stopercentným akcionárom dopravného podniku, nedokáže túto stratu kryť bez zvýšenia cestovného.

Návrhom sa bude zaoberať najbližšie zasadnutie mestskej rady 13. februára. Definitívne rozhodnúť by sa malo na zasadnutí mestského zastupiteľstva 6. marca. Ak by aj poslanci hlasovali za zvýšenie cestovného, do praxe by prišlo najskôr od mája, možno až júna, pretože rozhodnutie poslancov musí cenovými výmermi potvrdiť všetkých päť štátnych okresných úradov.

Navrhovaná úprava cestovného MHD je pre jednotlivé druhy cestovných lístkov rozdielna, odstupňovaná podľa miery lojality klientov MHD. Najmenej ju pocítia cestujúci s ročnými a štvrťročnými časovými predplatnými lístkami, najviac by sa mala dotknúť jednorazových cestovných lístkov. Ani tu sa však nepredpokladá nárast ceny o viac ako jednu, resp. dve koruny.

K úprave cien cestovných lístkov už pristúpili v Žiline a pravdepodobne sa jej nevyhnú ani ďalšie mestá prevádzkujúce mestskú hromadnú dopravu.

(miv)

Páčil sa vám článok?