FOTO a VIDEO: Predstavili vianočnú električku a zimný Sánkobus: Na aké vychytávky sa môžete tešiť?

3.12.2021
vianočná električka

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Najkrajšie sviatky roka opäť v uliciach Bratislavy obohatí vianočná električka. Vyzdobené vozidlo je lákadlom pre deti i dospelákov, ktorí si chcú vychutnať vianočnú atmosféru. Dopravný podnik Bratislava myslel tento rok i na najmenších sánkarov, a preto vypraví zimný Sánkobus.

po jedenástykt bude ulicami hlavného mesta premávať vianočne ozdobená električka, ktorá sa tento rok ponesie v duchu detských Vianoc. Z vonkajšej strany je preto okrem tradičných svetelných reťazí dekorovaná aj ilustráciami detských ozdôa interiér dopĺňajú ručne vyrobené ozdoby od žiakov zo Spojenej školy na Mokrohájskej ulici.

Predseda predstavenstva bratislavského dopravného podniku Milan Donoval:

 brat

Výnimočnosťou a tohtoročnou novinkou sú detské hlásenia zastávok. "Žiaci a predškoláci nahrali názvy jednotlivých zastávok spolu s moderátorom Viktorom Vinczem a počas premávky na linke 1 si bude môcť cestujúca verejnosť vypočuť príjemné hlásenie zastávok počas jazdy v MHD," povedal pre banoviny.sk predseda predstavenstva bratislavského dopravného podniku Milan Donoval.  Pridala sa k nim aj sedemročná Karolínka, o ktorej sme informovali dávnejšie aj na našom webe. Práve Karolínka alebo Loli, ako si sama hovorí, adresovala dopravnému podniku niekoľko listov, v ktorých žiadala, aby zastávky v meste hlásil práve jej obľúbený hlas. DPB sa preto spojil s jej mamou a splnil detskej aktivistke želanie. Každú zastávku ohlási Viktor Vincze, pričom samotný názov dopovie vždy jedno z detí. Karolínka napríklad ohlási zastávku Jesenského a zastávku Hlavná stanica.

Hlásenie jednotlivých zastávok detí a Vinczeho si vypočujte vo videu nižšie:

Podobne ako minulý rok bude i tentoraz vianočná električka súčasťou riadnej premávky a cestujúcich odvezie celý týždeň na trase linky 1 - z Hlavnej stanice po Námestie Ľudovíta Štúra. "Z tohto dôvodu je potrebné si zakúpiť lístok tak, ako na každú inú jazdu mestskou hromadnou dopravou v Bratislave. Verejnosť sa môže vianočnou električkou odviezť od soboty 4. decembra a v premávke bude do konca roka 2021," spresnil Donoval.

Vianočné sviatky majú pre deti špeciálne čaro. Nie je nič krajšie, ako detský úsmev, ktorý žeme vyčarovať takýmito maličkosťami. Karolínka je bezpochyby veľmi bystré dievčatko. Trúfam si povedať, že o nej budeme neskôr počuť minimálne ako o významneobčianskej aktivistke. Z nahrávania sme ostali všetci v dopravnom podniku dojatí, vyzdvihol Karolínku Martin Rybanský, predseda predstavenstva DPB a.s.

Zdroj: nc

Električka je z exteriéru dekorovaná aj ilustráciami detských ozdô

Zdroj: nc

Ručne vyrobené ozdoby vnútri električky vyrobili žiaci zo Spojenej školy na Mokrohájskej ulici 3.

Podľa slov viceprimátorky Bratislavy Tatiany Kratochvílovej je vianočná električka už tradícia a približuje obyvateľom Vianoce a ich atmosféru aj takouto formou. Vianočnú električku nevníma len ako atrakciu, ale aj ako symbol ekologického riešenia dopravy.

Tohtoročná novinka, ktorou je zimný Sánkobus, vznikla inšpiráciou skibusmi, ktoré v lyžiarskych
strediskách pomáhajú odbremeniť preplnené parkoviská. "Podobne aj dopravný podnik chce posilneným spojom linky 144 znížiť počet áut na v lesoparku bezkonkurenčne najobľúbenejšom Kamzíku," priblížil Milan Donoval.

Tisíce detí aj dospelých sem zavítajú so sánkami, bobami, alebo len tak na čaj či varené víno. Som veľmi rád, že sa nám v spolupráci s mestom Bratislava podarilo obnoviť desiatky rokov nefunkčné osvetlenie Cvičnej lúky. Osvetlenie bude zapnuté počas dní s dostatočnou pokrývkou snehu do 21.hod. Sneh si tak užijú aj rodiny, ktoré sa na Kamzík za denného svetla nestihnú dostať, vysvetlil Matej Dobšovič, riaditeľ Mestských lesov v Bratislave.

Cestujúci spoznajú Sánkobus vďaka vločke v cestovnom poriadku (), no aj novému jedinečnému polepu, ktorý zobrazuje bratislavské dominanty v zasneženom prostredí. "Sánkobus bude DPB vypravovať počas voľných dní a v prípade priaznivých snehových podmienok aj cez pracovné dni a voľné dni dlhšie, teda až do 19:30," dodal Donoval s tým, že pre presné informácie o výprave odporúča DPB cestujúcim sledovať zmeny a obmedzenia v doprave, na webstránke DPB. Sánkobus bude v uliciach Bratislavy do konca zimnej sezóny.

(nc)

Páčil sa vám článok?