Európsky vlak dorazil do Bratislavy - viezla sa v ňom aj bývalá premiérka Iveta Radičová

12.9.2021

Zdroj: zssk

Páčil sa vám článok?

Rok 2021 je v Európe rokom železníc. Európsky rok železníc vyhlásila Európska komisia s cieľom podporiť a spropagovať osobnú a nákladnú železničnú dopravu v Európe. Pri tejto príležitosti vyrazil zo železničnej stanice Lisabon 2. septembra 2021 špeciálny vlak ‘Connecting Europe Express’. Po ôsmich dňoch dorazil do Bratislavy na Hlavnú stanicu a následne do Múzea dopravy SR.

Vlak z Viedne do Bratislavy viezol špeciálny rušeň Vectron 383 110, ktorý sa na počesť Európskeho roka železníc odel do nového šatu. Ide o najmodernejší rušeň z flotily Železničnej spoločnosti Slovensko, ktorý je nasadený na vlaky RR 701 / RR 708 a IC 44 / IC 45. Európsky rok železníc sa rozhodla podporiť aj spoločnosť ZSSK CARGO, ktorá venovala dizajn rušňa HDV radu 363 práve tomuto roku. Vlakom po Európe cestujú aj zástupcovia Európskej komisie, medzi inými aj Iveta Radičová, ktorá je koordinátorkou pre koridor TEN-T Stredomorie.

V Múzeu dopravy ich privítali predstavitelia štátnej správy, Zastúpenia Európskej komisie a samosprávy: Ján Farkaš, generálny riaditeľ sekcie dopravy a dráh MDV SR, Radim Dvořák, zástupca vedúceho Zastúpenia Európskej komisie v SR, Juraj Droba, predseda Bratislavského samosprávneho kraja, Tatiana Kratochvílová, prvá námestníčka primátora hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislava a zástupcovia železničných spoločností – Roman Koreň (predseda predstavenstva ZSSK), Roman Gono (predseda predstavenstva ZSSK CARGO) a Miloslav Havrila (generálny riaditeľ ŽSR). Európsky rok železníc otvára priestor na diskusiu o výhodách a prínosoch železničnej dopravy, ako i o jej budúcnosti a o tom, ako európske vlaky pomôžu Európe v dosahovaní jej ambiciózneho cieľa – klimatickej neutrality do roku 2050.

Zdroj: zssk

​Privítanie vlaku v bratislavskom Múzeu dopravy...

Expres vyštartoval z portugalského Lisabonu 2. septembra a svoju cestu po Európe ukončí 7. októbra v Paríži. Prejde 26 členských štátov EÚ s viac ako 100 zastávkami, spolu pôjde o trasu dlhú približne 20-tisíc kilometrov cez 33 hraničných priechodov a do celého projektu sa zapojí až 40 rôznych partnerov.

(ts)

Páčil sa vám článok?