Bratislavskú dopravu možno obmedzia protesty, ružové bicykle budú dva dni k dispozícii zdarma

4.8.2021
0
rekola bikesharing Železná studnička

Zdroj: Rekola

Páčil sa vám článok?

Vo štvrtok a v piatok je v Bratislave ohlásených niekoľko protestov, pričom snahou protestujúcich má byť aj snaha o paralyzovanie dopravy a to aj automobilmi. Prevádzkovateľ zdieľaných bicyklov Rekolá (bicykle spoznáte podľa ružovej farby) na situáciu reaguje tým, že svoje bicykle poskytne vo štvrtok a v piatok zdarma. Musíte si však stiahnuť aplikáciu.

"Nakoľko sa očakáva kolaps dopravy v celom meste, bikesharingová spoločnosť Rekolá ponúkne svoje ružové bicykle ako náhradnú dopravu pre tých, ktorí sa potrebujú dostať do práce. Všetky jazdy na ružových bicykloch budú po oba tieto dni zadarmo. Do mobilnej aplikácie stačí zadať kód „zadarmo“, povedal nám hovorca spoločnosti Martin Žarnovický.

Náhradná bicyklová doprava Rekolá bude dostupná v celej Bratislave. Najviac bicyklov bude k dispozícii na Hlavnej stanici a v Starom Meste, ďalšie budú dostupné v Novom Meste, Ružinove, v Petržalke, Karlovej Vsi, Dúbravke i v Rači. K dispozícii bude takmer 300 bicyklov.

Na požičanie ružového bicykla zadarmo si bude potrebné stiahnuť mobilnú aplikáciu Rekolá, do ktorej cestujúci vložia promo kód “zadarmo”. Tým si aktivujú bezplatné jazdy na obidva dni. Následne si cez aplikáciu naskenujú kód bicykla, ktorý sa automaticky odomkne, odvezú sa s nim do práce a odparkujú ho k stojanu na bicykel, ktorý je znázornený v mobilnej aplikácií. Požičanie bicykla zadarmo platí na prvých 30 minút jazdy. Rekolom sa budú môcť odviezť Bratislavčania aj späť domov, pričom bezplatné jazdy budú platiť po oba dni protestov. Mapu a polohu všetkých bicyklov a stojanov nájdu cestujúci online priamo v mobilnej aplikácií Rekola.

V praxi teda môžete bicykel na jazdu kratšiu ako 30 minút využiť počas týchto dvoch dní pokojne aj desaťkrát, podmienkou je iba to, aby ste ho po každej jazde odparkovali do stojanu. Ak by ste jazdili dlhšie ako 30 minút, za ďalšiu polhodinu zaplatíte jedno euro.

Rekolá už v minulosti ako náhradná doprava fungovali. Počas rekonštrukcie Dúbravsko-karloveskej radiály, boli bicykle označené ako linka X5 a dali sa využívať ako náhradná bicyklová doprava za nepremávajúce električky.

(ms)

Páčil sa vám článok?