VIDEO Vyskúšali sme: Kúpite si už lístok na MHD platobnou kartou priamo vo vozidle?

1.7.2021
0
Spustenie Dúbravsko-Karloveskej radiály

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Od 1. júla by malo byť možné zakúpiť si cestovný lístok priložením obyčajnej platobnej karty vo vozidle bratislavskej mestskej hromadnej dopravy (MHD) k označovaču cestovných lístkov. My sme to dnes otestovali.

„Ide o systém kúpy cestovného lístka priamo vo vozidle. Nie je potrebné, aby bol cestujúci vybavený cestovným lístkom z prednákupu. Stačí, aby pristúpil s kartou k označovaču cestovných lístkov,“ uviedol pred pár dňami Andrej Zigmund z predstavenstva Dopravného podniku Bratislava. Novšie vozidlá by mali mať tieto označovače pri každých dverách. V prípade starších vozidiel má byť takýto označovač pri dverách, ktoré sú určené pre cestujúcich s detským kočíkom.

My sme s vyskúšali kúpu lístka najskôr ráno v autobuse linky číslo 29 a následne v električke. Označovač, kde si môžete lístok kúpiť, spoznáte naozaj ľahko. Na displeji svieti nápis "PLATBA BANKOVOU KARTOU, priložením karty si zakúpite lístok." Najprv sme mysleli, že kúpa nefunguje, priložili sme totiž kartu priamo k displeju a nedialo sa nič. Kartu je totiž nevyhnutné priložiť k spodnej čiernej časti označovača. Keď sme tak urobili, o pár sekúnd nám vypísalo, že lístok bol zakúpený. Nemusíte naozaj nič robiť, vyťukávať, iba priložíte svoju platobnú kartu.

Zdroj:

Označovače, na ktorých si môžete kúpiť lístok, spoznáta ľahko podľa nápisu na displeji. Kartu však priložte nižšie (na správne miesto ukazuje červená šípka).

Následne sme svoj pokus zopakovali v električke linky číslo 9 v Karlovej Vsi. Nie každý označovač slúži na kúpu lístka, ale ten sprány nájdete naozaj rýchlo. Na druhý pokus sme si už lístok kúpili za pár sekúnd.

Video (kúpa lístka platobnou kartou v električke):

Cena takéhoto lístka je jedno euro, pričom cestujúci môže do 45 minút prestúpiť do iného vozidla MHD. Maximálny denný strop, ktorý cestujúci takto môže precestovať, sú štyri eurá, pričom pre každé zariadenie je tento strop počítaný samostatne. Ak máte teda fyzickú platobnú kartu a aj kartu v mobile, pre každé toto zariadenie sa počíta denný strop zvlášť. Revízor by si mal overiť platnosť lístka priložením karty k svojmu zariadeniu.

Náš test teda dopadol dobre, ale nevyskúšali sme jednu dôležitú vec. Či by bolo všetko v poriadku aj v prípade, ak by nás kontroloval revízor. A ešte jedna rada na záver. Pri takejto kúpe lístka si zapamätajte, kedy presne si ho kupujete (plus 45 minút). Narozdiel napríklad od sms lístka totiž nikde nemáte informáciu o čase, dokedy vám platí.

(ms)

Páčil sa vám článok?