Dopravný podnik zvyšuje ceny cestovného

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavský Dopravný podnik zvyšuje od 15. novembra ceny cestovných lístkov. Cestovný lístok s časovou platnosťou 10 minút zdražie zo súčasných 10 na 12 korún.

V priemere o 4 až 6 percent budú vyššie aj ceny predplatných cestovných lístkov. Cena ročného predplatné lístka a 30- a 60-minútových lístkov zostávajú nezmenené. Pokuta za čiernu jazdu vzrastie z 1000 na 1200 korún.

Mesačný lístok pre 1. pásmo bude stáť 490 korún, trojmesačný 1290, mesačný žiacky, študentský a dôchodcovský 245 a trojmesačný 645 korún. Pre 2. pásmo sa cena obyčajného mesačného lístka zvyšuje na 380 korún, trojmesačného na 1000 korún, mesačného žiackeho, študentského a dôchodcovského na 190 korún a trojmesačného na 500. Celosieťový mesačný lístok bude stáť 580, zľavnený 290 korún. Trojmesačný celosieťový lístok zdražie na 1520 korún a žiacky, študentský a dôchodcovský na 760 korún. Ceny ročných predplatných lístkov sa nemenia.

Podľa vyjadrenia zástupcov Dopravného podniku, príčinou zvýšenia ceny cestovného bol rast rozhodujúcich vstupných komodít, ako sú náhradné dielce, pohonné hmoty, materiál a energie o 5 až 13 percent. Pod zvýšenú cenu sa podpísal aj negatívny vývoj kurzu koruny voči referenčným menám, ktorý zvyšuje ceny tovaru, ktorý dopravný podnik platí v cudzej mene. To sa týka napríklad koľajníc, výhybiek, náhradných dielcov pre električky, trolejbusy a autobusy.

Výnosy z vyššieho cestovného pôjdu aj na údržbu a opravy prestarlého vozového parku. Podľa informácie z Dopravného podniku je vyše 60 percent autobusov v bratislavskej mestskej hromadnej doprave po čase životnosti. Dopravný podnik chce v budúcom roku investovať aj do obnovy električkových tratí a technickej infraštruktúry.

Platnosť doterajších cestovných lístkov sa skončí o polnoci 14. novembra. Výmenu starých lístkov za nové, maximálne však 30 kusov, zabezpečujú všetky predajne dopravného podniku, nad 30 kusov v sídle dopravcu na Olejkárskej ulici 1 v priestoroch provízneho predaja. Vymeniť lístky bude možné od 15. novembra do 31. januára 2002. Za starý lístok dostanete nový lístok v protihodnote predložených lístkov.

Spolu s novými cenami sa od polovice novembra zmení aj grafická úprava cestovných lístkov na jednu cestu s časovou platnosťou. Podrobnejšie informácie o spôsobe výmeny cestovných lístkov nájdete aj na internetovej stránke a v predajniach dopravného podniku, tiež na informačných letákoch vo vozidlách a zastávkach MHD.

(mer)

Páčil sa vám článok?