Bratislava nakúpi dlhočizné trolejbusy. Nebudú sa za nimi vytvárať kolóny?

28.4.2021
0

Zdroj: DPB

Páčil sa vám článok?

Ulice Bratislavy budú už čoskoro brázdiť 40-tonoví giganti - najdlhšie trolejbusy sveta, ktoré merajú až 24 metrov. Zaujímalo nás, či nehrozí, že sa za nimi vytvoria v meste kolóny z áut, ktoré ich nedokážu v plnej premávke obehnúť.

Trolejbusy sa budú skladať z troch článkov a jazdiť s nimi budú môcť len tí najskúsenejší šoféri.

"Vyhlásili sme súťaž a hľadáme výrobcu, ktorý nám do roku 2023 zhotoví až 16 takýchto megatrolejbusov. Každý bude musieť odviezť minimálne 160 cestujúcich. Financovať ich budeme z eurofondov," informoval Dopravný podnik Bratislava na sociálnej sieti.

Megatrolejbusy  plánujú nasadzovať na najvyťaženejšiu trolejbusovú linku 201, ktorá premáva z Hlavnej stanice na Trnavské mýto, do Ružinova a Vrakune. Kapacita MHD sa obojsmerne zvýši až o 800 cestujúcich za hodinu.

Technickou novinkou, ktorá má zvýšiť spoľahlivosť dopravy, bude veľkokapacitná batéria. Ak sa po trase stane nehoda, megatrolejbus sa odpojí z trolejového vedenia a bez napojenia na drôty prejde až štyri kilometre.

Zaujal nás však jeden problém, ktorý môže pri premávke takýchto trolejbusiv vzniknúť. Viete si predstaviť, že ich budete obuehať na aute?

Podľa hovorkyne DPB Ľubice Melcerovej by to však nemal byť problém. "Počas minuloročných testov 24-metrového trolejbusu sme nezaznamenali žiadne takéto problémy a ani nemáme vedomosť o tom, že by boli podobné problémy v mestách, kde takéto vozidlá jazdia (Zürich, Ženeva, Bern atď.). U nás budú trolejbusy premávať buď na komunikáciách s dvoma a viac jazdnými pruhmi alebo na komunikáciách, kde už ani dnes prakticky nie je možné a bezpečné predbiehať existujúce trolejbusy," reagovala na našu otázku.

Takýto dlhý trolejbus na dvojprúdovke pravdepodobne neobídete ani v prípade, že zastaví na zastávke. Zrejme bude jeho časť stále trčať do cesty. Ako to bude fungovať, ukáže až prax. 

Nové trolejbusy testovali v uliciach v prvej polovici novembra 2020.

(ms)

Páčil sa vám článok?