Centrum mesta opäť zaplnia bicykle

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Vo štvrtok 21. júna sa na Hodžovom námestí začne druhá bratislavská cyklojazda organizovaná voľným združením BICYBA. Prvá sa uskutočnila pred rokom a zúčastnilo sa na nej približne 150 cyklistov.

Po dobrých skúsenostiach s priebehom minuloročnej cyklojazdy sa organizátori rozhodli pripraviť podobnú akciu aj tohto roku a založiť tak tradíciu cyklistických jázd v Bratislave.

Cyklistická jazda sa začne o 17.00 na Hodžovom námestí a bude pokračovať cez Štefánikovu, Šancovu ulicu, Račianske mýto, Krížnu ulicu, okolo Námestia SNP na Šafárikovo námestie, kde sa pelotón cyklistov zastaví, aby si minútou ticha pripomenul všetky obete automobilizmu. Cyklojazda sa skončí v Propeleri na petržalskej strane Dunaja.

Cieľom cyklojazdy je predovšetkým upozorniť na problémy cyklistov v Bratislave, ktorá dodnes nemá vytvorenú súvislú sieť cyklistických chodníkov, ako je to bežné v mnohých európskych mestách. Vytvorenie takejto siete by umožnilo bezpečné používanie bicykla širokému okruhu ľudí nielen v rámci rekreácie, ale aj na každodennú dopravu do zamestnania, škôl a podobne. Takýto krok by mohol významne prispieť k zlepšeniu zlej dopravnej situácie v Bratislave.

Cyklojazdy majú zviditeľniť výhody bicyklovej prepravy v mestách, ktorá má oproti preprave automobilovej viacero výhod - nezamoruje mestá exhalátmi, nespôsobuje rast hluku, neohrozuje životy chodcov, šetrí verejný priestor a v čase dopravnej špičky, keď sú ulice upchaté autami, je bicykel často rýchlejší a efektívnejší spôsob prepravy.

(brn)

Páčil sa vám článok?