Autobusy chcú plynofikovať s pomocou EÚ

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava sa spoločne s talianskym mestom Perugia uchádzajú o podporu programu Európskej únie CIVITAS. Spoločný projekt oboch družobných miest počíta s plynofikáciou a modernizáciou autobusov bratislavskej MHD.

Podľa projektu by malo do septembra 2004 jazdiť v bratislavskej mestskej hromadnej doprave 32 plynofikovaných a zmodernizovaných autobusov. Prvých 11 plynofikovaných autobusov MHD bude slúžiť už od jesene 2002. Ďalších 11 majú uviesť do prevádzky v druhom roku a ostatných 10 v treťom roku realizácie projektu. Celkové náklady dosiahnu 70 miliónov korún.

Cieľom grantového programu Európskej únie CIVITAS je zvýšenie výkonnosti mestských dopravných systémov s dôrazom na čistotu mestskej dopravy. Minulý mesiac začala Európska komisia posudzovať projekty prihlásené do programu CIVITAS, najlepšie z nich by mala schváliť do septembra. Na ich podporu je vyčlenených 45 miliónov EURO. Ak komisia schváli spoločný projekt Perugie a Bratislavy, môže byť až 35 % jeho celkových nákladov hradených z fondov Európskej únie. Na zostávajúcu časť nákladov chce hlavné mesto získať úver.

(act)

Páčil sa vám článok?