FOTO: Do Bratislavy dorazil jeden z najdlhších trolejbusov na svete – DPB ho ide otestovať

7.11.2020
Páčil sa vám článok?

Dopravný podnik Bratislava sa na sociálnej sieti pochváli fotografiami jedného z najdlhších trolejbusov sveta – 24 metrov dlhým vozidlom Solaris Trollino 24, ktorý mestu zapožičal výrobca na skúšku v bratislavskej premávke. Ktorej linke by svojou prepravnou kapacitou mohol najviac pomôcť?

„Po októbrových testoch hybridného trolejbusu Škoda 27 Tr Solaris bude bratislavský DPB v najbližších dňoch testovať aj jeden z najdlhších trolejbusov. Pôjde o trojčlánkový, 24-metrov dlhý trolejbus Solaris Trollino 24, ktorý do Bratislavy zapožičia na testovanie výrobca. O jeho príchode do Bratislavy informoval predseda predstavenstva DPB Martin Rybanský,“ informoval verejnosť dopravný portál imhd.sk.

Zdroj: FB DPB

​„Cieľom testovania je overiť možnosť prevádzky trojčlánkových trolejbusov v uliciach hlavného mesta. Mesto i dopravný podnik už v minulosti informovali, že majú záujem o nákup takýchto veľkokapacitných trolejbusov, ktoré by mohli byť nasadené na nosnú trolejbusovú linku 201 na Dolné hony. Výsledky testov napomôžu stanoviť špecifikáciu pre plánovaný nákup 24-metrových trolejbusov,“ uvádza stránka venovaná MHD. 

V priebehu tohto roka dopravný podnik zároveň pripravil aj zámer eurofondového projektu na nákup nových trolejbusov, v rámci ktorého by chcel nakúpiť aj 16 takýchto veľkokapacitných 24-metrových trolejbusov s prídavným batériovým pohonom.

Zdroj: FB DPB

​Trojčlánkové trolejbusy majú v ponuke napríklad výrobcovia Hess, Van Hool a Solaris. V premávke ich môžeme stretnúť napríklad vo Švajčiarsku alebo v Rakúsku.

Zdroj: FB DPB

​Nasadenie dlhého trolejbusu do premávky už na sociálnej sieti vtipne okomentovalo niekoľko ľudí, ktorí si nevedeli takéto dlhé vozidlo predstaviť napríklad na  linke č. 205, ktorá ma jednu z konečných zastávok na Trnávke. "No neviem či preň máme dostatočne dlhé zastávky a či sa mu vôbec podarí otočiť sa pred Hlavnou stanicou," poznamenal jeden z diskutujúcich.  

(ars)

Páčil sa vám článok?