Križovatky sa čoskoro dostanú pod kontrolu kamier

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Krajské riaditeľstvo Policajného zboru SR v spolupráci s hlavným mestom vypracovalo projekt obnovy televízneho dohľadu riadených križovatiek v Bratislave. Projekt nedávno schválila Rada vlády SR pre prevenciu kriminality. Realizovať by sa mal v priebehu najbližších troch rokov.

Televízny dohľad nad dopravnou situáciou na strategických križovatkách má podľa autorov projektu veľký vplyv na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky. Policajti môžu napr. zaznamenať pohyb odcudzených motorových vozidiel, aktuálne vytvoriť priepustnosť ciest pri rôznych zásahoch alebo výjazdoch požiarnikov, zaznamenávať vývoj dopravnej situácie v oblasti križovatiek alebo zdokumentovať pre účely trestného konania situácie, ktoré by mali vzťah k spáchaným protiprávnym konaniam v mieste vybudovaného automatizovaného systému riadenia mestskej cestnej dopravy.

V súčasnosti sú v Bratislave v prevádzke tri samostatné televízne okruhy. Od roku 1998 monitorujú dopravnú situáciu v priestore Kamenného námestia, Šafárikovho námestia a križovatky Štúrova - Jesenského ulica.

Tento stav nevyhovuje podmienkam Bratislavy, najmä ak sa v posledných 10 rokoch počet áut v Bratislave niekoľkonásobne zvýšil. Preto Krajské riaditeľstvo PZ SR navrhuje rozšíriť systém o ďalších 14 dôležitých dopravných uzlov. Sú medzi nimi Tomášikova ulica, Záhradnícka ulica, Trnavské mýto, Nový most, Račianske Mýto, Americké námestie, Námestie 1. mája, Šancová ulica, Račianska ulica, atď. Náklady na realizáciu odhadujú medzi 6 až 8 mil. Sk.

V budúcom roku by sa malo inštalovať 5 kamier na trase z letiska na Štefánikovu ulicu. Ďalšie tri kamery pribudnú v roku 2002 na trase Nový most - Mlynské nivy - Gagarinova ulica a dve kamery na trase Záhradnícka ulica - Ružinovská ulica. Zvyšné 4 kamery sa plánujú umiestniť na zostávajúcich dopravných uzloch v roku 2003.

Autori projektu uvádzajú, že televízny dohľad na križovatkách dokáže znížiť hladinu hluku o 20 percent, nehodovosť tiež o 20 percent, škodlivé emisie pri prejazde cez križovatku bez zdržania redukuje o 30 percent a pokles páchania trestnej činnosti v dosahu kamier môže byť až 50 percent.

Prevádzkovateľom systému bude Krajské riaditeľstvo Policajného zboru SR, celý systém však bude majetkom bratislavského magistrátu.

(miv)

Páčil sa vám článok?