Vstúpi do MHD zahraničný investor?

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Ako vyhlásil primátor Bratislavy Jozef Moravčík, vedenie mesta je pripravené rokovať s prípadnými záujemcami o prevádzkovanie mestskej hromadnej dopravy v Bratislave. To znamená, že magistrát po prvý raz pripustil možnosť, že MHD sa dostane do súkromných rúk.

Ako ďalej uviedol primátor Bratislavy, mestu by nesmierne pomohlo využitie know-how a investícií zahraničných firiem, ktoré by zobrali MHD do svojich rúk. Nevyhnutnou podmienku však bude zachovanie doteraz platných cien cestovných lístkov a prepravného štandardu. To znamená, že prípadný vstup zahraničného investora by sa nemal prejaviť na cenách, ani na zhoršení úrovne prepravy osôb.

Ďalším spôsobom riešenia situácie v MHD by mohlo byť zavedenie miestneho poplatku za verejnú dopravu. V súčasnosti magistrát možnosť preveruje, pričom nie je zrejmé, kedy by sa tento poplatok mohol zaviesť. Podľa pripravovaného návrhu by sa týkal všetkých zamestnávateľov v Bratislave, ktorí by mali povinnosť odvádzať pol percenta z hrubého mesačného objemu miezd svojich zamestnancov.

Možnosť zavedenia miestneho poplatku za verejnú dopravu je podľa magistrátu priechodnejšia ako uvažované zavedenie dopravnej dane. Vláda totiž tento zámer mesta nepodporila, pretože v tomto roku nechce zavádzať nové dane.

(brn)

Páčil sa vám článok?