Problémy s parkovaním sa snažia riešiť

12.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Na viaceré články a listy čitateľov, ktorí s sťažovali na zlé možnosti parkovania v Petržalke, zareagoval Miestny úrad mestskej časti Petržalka.

Tlačová tajomníčka starostu Milka Podmajerská upozorňuje, že Petržalka bola postavená v 70. rokoch s nadpriemernou hustotou osídlenia bez vyhovujúcej infraštruktúry, s nekompletnou vybavenosťou. Je tu nedostatok parkovacích kapacít, áut bude len pribúdať a Petržalka sa nafúknuť nedá. Nie je však pravdou, že mestská časť v tomto ohľade nekoná a správa sa ako „mŕtvy chrobák“.

„Je vypracovaná štúdia, podľa ktorej sa postupne, podľa finančných možností, prebudúvajú niektoré zelené plochy pred obytnými domami zámkovou dlažbou na parkovacie miesta. Niektoré sú už hotové, iné čakajú na vybudovanie. Nie je však možné poňať toto riešenie ako absolútne, niekde sa to z objektívnych príčin realizovať nedá, inde nesúhlasia samotní obyvatelia,“ upozorňuje M. Podmajerská.

Ročne Petržalka vynakladá na výstavbu parkovacích miest 5-6 miliónov korún. Existuje aj záujem investorov vybudovať hromadné garáže alebo hromadné parkoviská. Otázne však je, či ľudia budú chcieť platiť za garážové stojiská. „Nie je tiež ničím ojedinelým petičná akcia obyvateľov proti takejto výstavbe v duchu parkovacie miesta áno, ale nie pod mojimi oknami. V tomto smere využívame, že o Petržalku majú záujem investori, na ktorých vplývame, aby pri výstavbe obchodných centier a polyfunkčných objektov zachovali existujúce parkovacie miesta, prípadne, aby ich rozšírili. Minimálnou podmienkou je vybudovanie takej kapacity na parkovanie, aby uspokojilo návštevníkov a užívateľov ich objektu. Od tých investorov, ktorí nemôžu z rôznych dôvodov zabezpečiť vybudovanie takýchto parkovacích miest, mestská časť pred vydaním záväzného stanoviska pre stavbu požaduje príspevok do mimorozpočtového Fondu statickej dopravy. Tento fond a spôsob jeho napĺňania schválili petržalskí poslanci vo februári tohto roku s tým, že z jeho prostriedkov bude financovaná príprava a výstavba parkovacích miest, hromadných parkovísk a garáží,“ uviedla M. Podmajerská.

Mestská časť Petržalka hľadá aj ďalšie možnosti riešenia tohto problému. Uvíta aj podnety a návrhy obyvateľov, kde a ako by bolo možné vybudovať parkovacie miesta. Napríklad úpravou malých sídliskových plôch, ktoré sú už tak či tak zničené autami alebo ľuďmi.

(brn)
AD: PARKOVANIE V PETRŽALKE...

Páčil sa vám článok?