Ako riešiť parkovaciu krízu v Petržalke?

12.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Je až bolestivou pravdou to, čo sa objaví po „opadnutí“ snehu v Bratislave, ale najmä v Petržalke a ako správne autor článku napísal, okrem neuveriteľného neporiadku aj rozjazdené a zničené trávniky, kde už tráva skutočne neporastie. No asi by stálo za zamyslenie, prečo práve Petržalka?

Nuž, podľa môjho názoru je to spôsobené tým, že asi ťažko nájdeme na Slovensku lokalitu, ktorá je tak husto osídlená a zároveň až neuveriteľne anonymná. S hustotou osídlenia tiež úzko súvisí aj množstvo áut, ktoré priam raketovým štartom ide neuveriteľne smerom nahor. Som dennodenne prinútený, podobne ako tisícky ďalších motoristov v Petržalke, porušovať spomínaný zákon č. 315/1996, ktorý jednoznačne zakazuje parkovanie na chodníkoch, trávnatých plochách, atď.

Na rovinu musím priznať, že s brázdením miniatúrnych trávnatých plôch pri parkovaní kategoricky nesúhlasím, ale ani svojmu nepriateľovi by som neprial zažívať pravidelné „parkovacie traumy“ v ranných a večerných hodinách.

Za posledné roky sa tu spravilo niekoľko opatrení na zlepšenie parkovania. Je však dostatok svojráznych vodičov, ktorí namiesto toho, aby si počínali pri parkovaní na chodníku minimálnou rýchlosťou a s maximálnym ohľadom na chodcov, spravili si z chodníkov pretekárske trate, kde neraz ľudia slúžia ako kužele na slalom. Opatrenia prijaté na nápravu, teda osadenie betónových stĺpikov na zamedzenie vjazdu na chodníky, sa mi však nezdá najideálnejšie. Stĺpiky sa totiž dajú obísť a chodník je ako stvorený na parkovanie.

Bolo by optimálne osadiť na tieto chodníky tzv. „ležiacich policajtov“, ktorí by túto rýchlosť veľmi rýchlo dostali pod kontrolu, pretože nepoznám vodiča, ktorý sa neobáva o zničenie auta. K tomu by sa mohlo pridať vyznačenie parkovacích boxov, čo pri úctyhodnej šírke niektorých chodníkov (aj 5 metrov) nie je až taký veľký problém a potom môžu policajti udeľovať pokuty za nesprávne parkovanie.

Určite by sa dalo oponovať, že v tejto lokalite sú krásne, rozľahlé, tmavé a odľahlé parkoviská, na ktoré si však dá auto asi len ten, kto ho už nechce. Aj to by sa však dalo vyriešiť výstavbou garáží. Momentálny stav „mŕtveho chrobáka“ ma totiž jednoznačne presviedča, že „vyriešeným“ súčasným stavom sa klamú asi len poslanci miestneho zastupiteľstva v Petržalke.

Som presvedčený, že aj tieto námety by mohli vyriešiť parkovaciu krízu aspoň v tejto lokalite a v tom prípade by bolo prínosom aj pokutovanie absolútne bezohľadných vodičov, na ktorých iste narážame všetci.

B. M., Petržalka
(celé meno máme v redakcii)

Páčil sa vám článok?