Parkovanie áut na chodníkoch pretrváva

1.12.2006
Páčil sa vám článok?

Napriek skutočnému nedostatku parkovacích miest v centre mesta je nemysliteľné, aby si vodiči robili parkovisko z chodníkov. V tomto smere je zlá situácia napríklad aj na Vysokej ulici.

Na tejto ulici parkujú autá na chodníkoch a chodci musia neraz chodiť po vozovke. Celá Vysoká ulica je doslova preplnená vozidlami a mnohé z nich parkujú na chodníkoch tak, že chodcom znemožňujú pohodlné prechádzanie, o problémoch mamičiek s kočíkmi či vozíčkarov ani nehovoriac. Podobné je to aj na mnohých iných uliciach.

Existuje určitá tolerancia chodcov k státiu áut na chodníkoch tam, kde je chodník dostatočne široký. No tam, kde je úzky a chodec sa už naozaj nemôže takpovediac podeliť s autom o svoj priestor, by mali byť sankcie prísne a nekompromisné. V centre Viedne je takéto parkovanie nemožné. Vodiči to vedia a už sa ani nepokúšajú riskovať vysoké pokuty, odtiahnutie či „papuču“. Riešením by možno bolo budovanie umelých zábran, ktoré by fyzicky nedovolili zaparkovať na chodníku. Ďalej je tu aj mestská polícia, ktorá má pokutovanie a odťahovanie nedisciplinovaných vodičov v náplni práce.

Podľa hovorcu mestskej polície Petra Plevu, „recept, ako zabrániť motoristom parkovať na chodníkoch, existuje, no nevieme si predstaviť hlavné mesto zakolíkované zábranami oddeľujúcimi chodníky od vozoviek“. Na tieto miesta sa podľa neho musia niekedy dostať aj vozidlá záchranných zborov, zdravotníci a podobne. „Je skutočne len na samotných vodičoch, či budú riskovať vysoké pokuty a prípadne odťahy svojich vozidiel,“ konštatoval hovorca mestskej polície. Podľa P. Plevu tam, kde je to možné, správca komunikácie umožňuje motoristom parkovať na chodníkoch - či je to už šikmé, kolmé, prípadne vodorovné státie. Musí to však byť vyznačené dopravným značením - vodorovným, ale aj zvislým.

P. Pleva uviedol, že kapacity odťahovacích služieb neumožňujú ich operácie len na problémových uliciach. Musia totiž zabezpečovať aj iné lokality v rámci celého mesta. To, že vozidlo nie je z chodníka odtiahnuté, však pre jeho majiteľa neznamená beztrestné parkovanie v rozpore so zákonom. Takéto situácie monitorujú aj pešie hliadky a priestupcu po zadokumentovaní priestupku oznamujú na príslušný dopravný inšpektorát, dodal P. Pleva.

Páčil sa vám článok?