Petržalka zavádza pilotný parkovací systém. Koľko po novom zaplatíte?

19.8.2019
0
Matúš Vallo a Ján Hrčka

Zdroj: MÚ Petržalka

Páčil sa vám článok?

Mestská časť Bratislava-Petržalka chce od novembra zaviesť pilotný parkovací systém, ktorý bude preferovať obyvateľov s trvalým pobytom v Petržalke.

„Parkovanie je v Petržalke dlhodobý problém a naším cieľom je postupne ho vyriešiť tak, aby sa Petržalčanom parkovalo lepšie,“ vyhlásil starosta Ján Hrčka (na fotografii vpravo, vľavo primátor Matúš Vallo). Cieľom zavedenia pilotného parkovacieho systému počas prechodného obdobia na území mestskej časti je podľa neho regulácia parkovania v mieste bydliska, bezpečnejšie chodníky, lepší verejný priestor, čistejšie ovzdušie a viacej obyvateľov prihlásených na trvalý pobyt v Petržalke. Zásadou má byť. že každý Petržalčan bude môcť bezplatne parkovať v celej Petržalke 24 hodín denne a sedem dní v týždni.

Návrh všeobecne záväzného nariadenia  o dočasnom parkovaní motorových vozidiel bude zvýhodňovať parkovanie obyvateľov s trvalým pobytom v Petržalke, pre ktorých bude parkovanie na vymedzených úsekoch miestnych komunikácií bezplatné. Každý Petržalčan bude môcť kedykoľvek zaparkovať na vyznačených miestach na parkoviskách alebo parkovacích miestach určených na dočasné parkovanie, ktoré budú označené príslušnou dopravnou značkou. Ľudia s trvalým pobytom mimo Petržalky budú od 18:00 do 8:00 (mimo víkendu) platiť 1 euro za každú načatú hodinu.

"Mestská časť Petržalka umožní ľuďom, ktorí nemajú v Petržalke trvalý pobyt prehlásiť si ho okrem miestneho úradu v Technopole aj na viacerých miestach v Petržalke. Tí, ktorým ich nájomca nedovolí prihlásiť si trvalý pobyt, umožní mestská časť prihlásiť sa na tzv. administratívny trvalý pobyt. Prevádzku parkovacieho systému bude zabezpečovať MČ Bratislava-Petržalka," informovali nás z miestneho úradu.

​Parkovací systém bude nabiehať postupne, od 1. novembra by mal platiť na území Dvorov a postupne sa rozšíriť na celé územie Petržalky. Obyvatelia s trvalým pobytom v Petržalke budú môcť bezplatne zaparkovať na celom jej území. 

(ms)

Páčil sa vám článok?