Milujete vlaky? Na Rendez 2019 zavíta aj 123-ročný parný rušeň Žofia!

15.6.2019

Zdroj: Výhrevna Vrútky

Páčil sa vám článok?

Parný rušeň z roku 1896, hviezdicové jazdy historických vlakov po bratislavských tratiach či defilé historických rušňov na točni budú súčasťou 21. ročníka celoslovenského zrazu historických železničných vozidiel - Rendez 2019. V rušňovom depe Bratislava východ sa počas víkendu predstaví 30 parných, motorových a elektrických rušňov.

"V sobotu dorazí z Trenčína pýcha medzivojnových Československých železníc – parný rušeň 486.007 známy ako Zelený Anton. Z Malaciek zavíta do depa rýchlikový parný rušeň 498.104 Albatros, vrchol konštrukcie parných rušňov v Československu," priblížil Michal Tunega, riaditeľ Železničného múzea, ktoré patrí pod Železnice Slovenskej republiky (ŽSR).

Nevšedným zážitkom podľa neho bude súbežná jazda parného nákladného vlaku a historického motorového vlaku z Petržalky. “Rútiaci sa parný rušeň 555.3008 Mazutka si budú môcť cestujúci pozrieť zblízka a v plnom výkone," dodal.
Sobotňajšie popoludnie bude patriť hviezdicovým jazdám dvoch parných vlakov po bratislavských spojkách a defilé historických rušňov na točni v areáli múzea. V rámci sprievodného kultúrneho programu vystúpi C. a k. komorný dychový orchester a skupina Funny Fellows.

Počas nedeľnej (16. 6.) časti zrazu do areálu múzea zavítajú parné vlaky z Trenčína, Petržalky, Senca či Nitry. “Parný vlak z Devínskej Novej Vsi bude ťahaný 123-ročnou parnou 'babičkou', rušňom 310.433 z roku 1896, ktorý má prezývku Žofia,” uviedli organizátori s tým, že aj v nedeľu čaká nadšencov železnice prehliadka parných rušňov na točni či parný vlak premávajúci po tratiach Bratislavy. 

Dopravu na výstavisko zabezpečia mimoriadne motorové vlaky z bratislavskej hlavnej stanice, historické električky i autobusy z centra mesta. Záujemcovia sa do areálu dostanú aj historickými vlakmi z Trenčína, Malaciek, Nitry či Devínskej Novej Vsi. Presné časy odchodov, trasy vlakov aj ďalšie informácie o zraze sú na stránke zeleznicnemuzeum.sk.

Podujatie pripravili ŽSR v spolupráci so ZSSK Cargo, ZSSK, Dopravným podnikom Bratislava, Klubom železničnej nostalgie Bratislava východ, Klubom priateľov histórie železničnej dopravy Bratislava, slovenskými klubmi historických železničných vozidiel či klubmi železničných modelárov.

(TASR)

Páčil sa vám článok?