DPB stále zápasí s nedostatkom vodičov - koľko vlastne reálne zarábajú?

19.5.2019
Može vodič mhd vysadiť cestujúcich z autobusu s odôvodnením, že nemá pohonné hmoty? - autobus-mhd-ba
Páčil sa vám článok?

Stres tesne pred štartom šampionátu vyvolala hrozba štrajku vodičov MHD za lepšie platy. Viacerí čitatelia nás pritom upozornili na plagát v električkách, ktorý hlásal – som spokojný, ako vodič zarábam aj 1 800 eur... Ako to teda je?

Dopravné obmedzenia počas hokejového šampionátu sú veľkou skúškou nervov naj­mä pre ľudí, ktorí v blízkosti štadióna bývajú alebo pracujú. Štrajk vodičov by teda poriadne skomplikoval už aj tak zlú situáciu v meste. Po stretnutí vedenia magistrátu so zamestnancami Dopravného podniku Bratislava (DPB) bola nakoniec hrozba štrajku zažehnaná. Primátor Matúš Vallo informoval, že rozpočet na mzdy v roku 2019 sa navýši o 3,2-milióna eur.

Aká je pravda o platoch vodičov? Hovorkyňa DPB Adriana Volfová tvrdí, že spomínaný plagát so sumou 1 800 eur neexistuje, len so sumou maximálne 1 600 eur. Keď sme si to chceli overiť, v žiadnej električke sme už takýto plagát nevideli.

Zdroj: DPB

Napríklad vlani Dopravný podnik Bratislava lanáril nových zamestnancov aj takouto formou... ​

„Stiahli sme ho kvôli zmene mzdových podmienok,“ vysvetlila hovorkyňa. Priemerná mzda vodiča MHD za 1. kvartál tohto roka bola podľa nej 1 423 eur: vodič autobusu zarába v priemere 1 433 eur, vodič trolejbusu 1 539 eur a vodič električky 1 281 eur). Vodičov je však stále málo a nie je žiadnym tajomstvom, že sa medzi nimi v poslednom čase výrazne zvýšil počet zamestnancov z Ukrajiny.  

(ac)

Páčil sa vám článok?