VIDEO: Polícia vyskúšala, či vodiči vedia vytvoriť tzv. záchranársku uličku

15.5.2019
Diaľnica záchranárska ulička

Zdroj: Facebook/Polícia SR Bratisllavský kraj

Páčil sa vám článok?

Krajský dopravný inšpektorát v Bratislave upozorňuje vodičov na to, ako sa správať pri neželaných udalostiach v cestnej premávke, ku ktorým dochádza na diaľniciach pri vstupe a výstupe z Bratislavy.

"Tie majú neraz za následok vznik niekoľkokilometrových kolón, cez ktoré sa potrebujú dostať záchranné zložky. V situácii, kedy rozhodujú sekundy, je nevyhnutné, aby sa záchranné zložky na miesto dopravnej nehody dostali čo najskôr. Prechod záchranárskych zložiek ako aj zložiek, ktoré budú odstraňovať následky nehody, umožníte vytvorením tzv. núdzovej – záchranárskej uličky v strede medzi dvoma jazdnými pruhmi."

"V úsekoch s viac ako dvomi jazdnými pruhmi je uličku potrebné vytvoriť medzi ľavým jazdným pruhom a k nemu priliehajúcim jazdným pruhom. Dôležité je, že záchrannú uličku vytvárame nielen počas jazdy, kedy za sebou počujeme zvukový signál záchranárskych vozidiel ale ihneď, ako sa ku kolóne blížime, to znamená pred tým, ako s vozidlom úplne zastavíme. Zároveň je potrebné si uvedomiť, že po prechode napríklad vozidla rýchlej zdravotnej pomoci, môže nasledovať prechod hasičov, policajtov, prípadne odťahovej služby. Preto po prechode záchranárskych zložiek sa nevraciame hneď späť do jazdných pruhov," upozorňuje polícia.

Zdroj: KR PZ SR

"Vodiči pamätajte, že každý z nás sa môže ocitnúť v situácii, kedy pomoc bude potrebovať čo najskôr. Včasným vytvorením záchrannej uličky zvýšime šance na prežitie tých, ktorí by sa pri nehode ťažko zranili a včasným odstránením následkov nehody sa zároveň skráti čas sprejazdnenia diaľnice," apeluje polícia.

(ts)

Páčil sa vám článok?