Na Jesenského otvorili podzemné garáže

29.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Na Jesenského ulici, len pár metrov od budovy Národného divadla otvorili v piatok 23. októbra nové podzemné parkovisko. Bratislavským motoristom a návštevníkom nášho mesta tak pribudla ďalšia možnosť parkovania v tejto časti centra, kde je akútny nedostatok voľných parkovacích miest.

Podzemná garáž postavená v preluke medzi Palackého a Jesenského ulicou má kapacitu 358 miest a je otvorená nonstop sedem dní v týždni. Stráženie zaparkovaných vozidiel zabezpečujú okrem strážnej služby aj kamery rozmiestnené pri vstupe do garáže a na každom zo štyroch podlaží.

Na všetkých poschodiach sú núdzové tlačidlá, ktoré umožňujú komunikáciu návštevníkov s dispečerským centrom. Dvanásť metrov hlboké podzemné parkovisko je určené len vozidlám s výškou do 190 centimetrov. Každé podlažie je farebne odlíšené a osvetlené výbojkovými svietidlami, z toho niekoľkými núdzovými s vlastným náhradným zdrojom.

Hodina parkovania v podzemnej garáži stojí v pracovné dni v čase od 7. do 22. hodiny 30 Sk, po desiatej večer, cez víkend a počas sviatkov 15 korún. Parkovacie miesta sú sčasti vyhradené zamestnancom blízkych úradov, firiem a organizácií, no väčšia časť je určená verejnosti. V čase našej návštevy bolo v garáži len zopár automobilov. Predpokladáme, že pomerne priaznivá cena a vysoká úroveň parkovania sem priláka viac motoristov, z ktorých dosiaľ prevažujú zahraniční návštevníci.

Nad podzemným parkoviskom sa aj naďalej pracuje na stavbe, ktorá bude súčasťou Gymnázia matky Alexie stojaceho v tesnom susedstve. V budove novej školy budú okrem tried a odborných učební aj obchodné a administratívne priestory. Na Palackého ulici vyrastie i nová pasáž s obchodmi a službami. Nový objekt gymnázia z hľadiska architektúry vonkajších častí zachováva súlad s existujúcimi susednými budovami kláštora kánonisiek a základnej školy. Výstavba gymnázia by mala byť ukončená v auguste budúceho roku.

(mil)

Podzemné garáže Alexia zatiaľ nie sú plne vyťažené, napriek priaznivej cene za parkovanie.
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?