Ľudia sa nemohli dostať do Bratislavy - v osobáku horel rušeň a rýchlik z Košíc sa pri Trenčíne roztrhol!

17.1.2019

Zdroj: FB Zomri

Páčil sa vám článok?

Včerajšok bol čiernym dňom pre Železničnú spoločnosť Slovenskej republiky. Priniesol až dve mimoriadne nepríjemné udalosti. V noci z utorka na stredu museli pri Svätom Jure hasiť požiar rušňa na osobnom vlaku idúcom z Trnavy do Bratislavy a večer sa v Trenčíne roztrhal rýchlik vypravený z Košíc...

Prvá mimoriadna udalosť sa stala na zastávke Svätý Jur, keď rušňovodič osobného vlaku č. 3058 smerujúceho z Trnavy do Bratislavy nahlásil okolo 23:00 h zadymenie lokomotívy a o 23:25 následne jej požiar. Informáciu potvrdil hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Tomáš Kováč. Na mieste zasahovali hasiči, ktorí ukončili zásah v stredu o 00:25 hodine ráno. „Z dôvodu tejto mimoriadnej udalosti vznikla v čase 23:30 – 00:31 neplánovaná výluka napätia na 2. traťovej koľaji v úseku výhybňa Svätý Jur – Bratislava-Rača,“ doplnil hovorca.

Ešte v ten istý deň mal vážne technické problémy aj rýchlik 612 z Košíc s pravidelným odchodom o 16:07 h a plánovaným príchodom do Bratislavy o 21:47 h, ktorý sa za stanicou Trenčín roztrhol a nabral meškanie vyše 70 minút. "Niektorí ľudia z neho začali vystupovať, pričom mnohí nemali kde sedieť, pretože si kúpili miestnenky do vozňa č.9, ktorý síce bol zapojený, ale nefungovala v ňom elektrina," napísal včera na sociálnu sieť jeden z pasažierov menom Erik.    

ZSSK dnes túto mimoriadnu udalosť potvrdila s tým, že k nej došlo v čase medzi 20:27 až  21:41. „Počas jazdy vlaku R 612 Albapura (Košice 16:07 – Bratislava hl. st. 21:47) došlo v úseku Trenčín – Trenčín-Zlatovce k roztrhnutiu súpravy medzi vozňom 1. triedy a reštauračným vozňom (medzi prvým a druhým vozňom),“ informoval hovorca národného dopravcu Tomáš Kováč. Vysvetlil, že na vozni 1. triedy bolo v dôsledku udalosti poškodené ťahadlové ústrojenstvo, preto bol následne vyradený v železničnej stanici Trenčín a odoslaný spolu s vlakom REX 1732 Javorník (Trenčín 04:42 – Bratislava hl. st. 06:42) do Bratislavy.

„Väčšina cestujúcich prestúpila do vlaku IC 524 (Košice 17:12 – Bratislava hl. st. 22:00) a bola odvezená do Trnavy a Bratislavy (IC 524 mal meškanie 16 minút),“ doplnil Kováč. Podľa jeho slov približne 40 cestujúcich zostalo vo vlaku R 612 Albapura, ktorý prišiel v dôsledku tejto mimoriadnej udalosti zmeškaný o 76 minút. Cestujúci sa však do IC vlaku v Trenčíne nemohli dostať, respektíve ich doň sprievodcovia odmietali pustiť.

Zdroj: FB M.P.

​​V spomínanom IC sedel aj poslanec NR SR Martin Poliačik, ktorý svoj zážitok z vlaku opísal nasledovne: "Dorazili sme na trenčiansku stanicu. Všetkých cestujúcich z roztrhnutého rýchlika nechali prestúpiť k nám. Že postojačky docestujú do BA. Reku OK. Chcel som jednu staršiu pani pustiť sadnúť si, že ja kľudne postojím. Dorazil ma pán sprievodca. Milú pani aj s ostatnými nechal vystúpiť a prejsť po peróne do ostatných vagónov, lebo, podržte sa, ak sa vám roztrhne vlak a musíte prestúpiť na náhradný spoj, tak v tom náhradnom môžete postojačky cestovať v prvej triede len vtedy, ak ste mali lístok do prvej triedy aj v pôvodnom vlaku. Som myslel, že sa mi sníva. Chcel som si aj urobiť vo vedľajšom vagóne ilustračnú fotku, ale som sa doňho nedostal. Národný oný, prepravca. Zatiaľ nič nehorí..."

(ts, ars)  

Páčil sa vám článok?