Odvezie vás zdarma: DPB bude od štvrtka testovať 18-metrový elektrobus

14.11.2018

Zdroj: DPB

Páčil sa vám článok?

Dopravný podnik Bratislava (DPB) bude od štvrtka (15.11.) testovať v uliciach hlavného mesta 18-metrový elektrobus. Nasadený bude prevažne na linky 21, 31, 32, 50, 61, 70, 84, 96 a 133.

Premávať bude pre všetkých zadarmo. DPB o tom informuje na svojom webe.

Elektrobus je nízkopodlažný, plne klimatizovaný s obsaditeľnosťou vozidla pre 39 sediacich a 82 stojacich cestujúcich. "Vozidlo bude v testovacej prevádzke DPB približne mesiac, počas tohto obdobia bude jazdiť pre cestujúcu verejnosť zadarmo z dôvodu, že nie je vybavený odbavovacím systémom pre cestujúcich. Testovaný elektrobus nemá akustické ani obrazové hlásenia, vodiči preto dostali pokyn, aby zastavovali na každej zastávke danej linky," spresnil dopravný podnik.

DPB nedávno využil možnosť nákupu 18 elektrobusov (dva osemmetrové a 16 dvanásťmetrových) za podpory finančných prostriedkov z EÚ. V súčasnosti jazdí už 16 takýchto vozidiel, posledné dva elektrobusy čakajú na vybavenie potrebnej dokumentácie. "Hneď po nej budú zaradené do premávky," podotkol DPB. Podnik testovaním 18-metrového elektrobusu overí jeho prevádzku a pri ďalších možnostiach čerpania prostriedkov z fondov EÚ by sa chcel uchádzať o ich nákup.

V závislosti od premávkových podmienok má tento elektrobus dojazd 120 až 140 km, z toho dôvodu bude nasadený na linky, ktoré týmto technickým parametrom vyhovujú. Taktiež bola zohľadnená aj obsaditeľnosť vozidla. "Vykurovanie interiéru je elektrické, celá konštrukcia karosérie je z nehrdzavejúcej ocele, vozidlo je kompletne vybavené LED svetlami a nerezovými zádržnými madlami pre cestujúcich," spresnil DPB.

(TASR) 

Páčil sa vám článok?