Semafory s číselným odpočtom: Čoskoro pribudnú na viacerých križovatkách

6.11.2018
Semafor

Zdroj: FB Bratislava Works

Páčil sa vám článok?

Na ďalších križovatkách pribudnú k semaforom svetelné signály, ktoré zabezpečia číselný odpočet. Tieto zariadenia zvyšujú informovanosť vodičov aj chodcov o dianí v križovatke, čo následne zvyšuje ich bezpečnosť. Majú vplyv aj na plynulosť cestnej premávky a zvýšenie prejazdnosti vozidiel cez križovatku.

Umiestnené budú na križovatkách Bajkalská – Prievozská, Bajkalská – Trenčianska, Bajkalská – Drieňová, Rožňavská – Galvaniho, Vajnorská – Rožňavská a Galvaniho – Ivanská.

Čísla, ktoré odpočítavajú zelenú alebo červenú, sú veľmi vítaným krokom najmä pre vodičov prichádzajúcich z diaľky. Ak vidia, že sa pri zelenej znižuje číslo 3 – 2 – 1, majú možnosť spomaliť a vyhnú sa tak prejazdu na oranžovú, či červenú. Polícia má pri takom prejazde červenou ihneď jasno, pretože vodič musel vedieť, že sa blíži oranžová. Taktiež to pomáha aj pri odpočítavaní červenej, kde nemusí pri malom stupni manévrovať so spojkou a celkom zabrzdiť vozidlo, ak je z diaľky zrejmé, že nikoho neohrozí a čoskoro bude zelená. Čísla vítajú aj chodci, ktorí tak vedia, že čoskoro bude zelená a neoplatí sa riskovať, či púšťať do predaja rôznych časopisov.

(nc)

Páčil sa vám článok?