Štrajkom si vodiči nevydobyjú ani korunu

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Vodiči Dopravného podniku Bratislava hrozia štrajkom. Čo je príčinou napätia medzi zamestnancami a vedením DPB, na to sme sa spýtali generálneho riaditeľa Dopravného podniku Jána ZACHARA.

- Táto situácia dozrievala už od apríla minulého roku, keď bol predložený návrh novej kolektívnej zmluvy. Ten návrh bol pre nás neprijateľný, pretože by znamenal len na mzdy celkové náklady okolo 700 miliónov korún. Následne sme začali s našimi sociálnymi partnermi rokovať a presviedčať ich, že nie je možné mzdy zamestnancov zvýšiť bez toho, aby muselo byť zvýšené cestovné, alebo by sme museli prepúšťať. Počas roku 2000 sme sa snažili výjsť zamestnancom v ústrety a prijali sme niektoré opatrenia na zlepšenie ich pracovných podmienok. V auguste vstúpil do nášho sporu sprostredkovateľ, ani to však nepomohlo. Následne sa do rokovaní zapojil námestník primátora František Dej. Postupne sme vyriešili všetky sporné body s výnimkou miezd.

Je podľa vás možná dohoda?

- Veľmi ťažko sa vyjednáva, keď jeden partner bez toho, aby mal zodpovednosť, môže čokoľvek navrhnúť a druhý partner to musí pod nátlakom akceptovať, pretože existuje právo na štrajk. Nemáme však len platy. Máme predovšetkým povinnosť voziť ľudí a na to musíme mať v dobrom stave techniku a infraštruktúru. Okrem toho vzrástli  v tomto roku vstupy, ktoré sanujeme zo zvýšeného cestovného. Napriek nedostaku financií sme však navrhli zamestnancom 4-percentné zvýšenie miezd. Odborári však chcú viac. A pritom nemáme ani na to 4-percentné zvýšenie miezd, aj to budeme musieť vykryť z ostatných položiek a ďalšími úsporami. Zbytočne sa do toho zaťahuje verejnosť a hrozí sa štrajkom. Mali by sme sa predovšetkým ospravedlniť za štrajk v roku 1997, keď nevinne trpela práve verejnosť. Naši vodiči majú totiž nadštandardné platy - v priemere zarábajú 17 tisíc korún. Napríklad vodiči bratislavskej SAD majú o 3000 korún menej.  Zvyšovať preto mzdy bez ohľadu na celkové zabezpečenie dopravy si nemôžeme dovoliť. Vedenie mesta upozornilo odborárov, že štrajkom si nevydobyjú ani korunu, pretože nie sú peniaze. Napriek tomu do toho odborári idú a z cestujúcej verejnosti robia svojho rukojemníka.

Zhováral sa Slavo Polanský
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?