Bilancia prvých dní bikesharingu: Viete, koľko ľudí už využilo túto službu?

10.9.2018
0
Bikesharing

Zdroj: Magistrát

Páčil sa vám článok?

O službu zdieľaných bicyklov v Bratislave Slovnaft BAjk je veľký záujem. Prevádzkovatelia už zverejnili prvé čísla.

Od spustenia bikesharingu v piatok 7. septembra sa zaregistrovalo 6 500 ľudí a takmer všetci si zakúpili aspoň jeden program. Užívatelia následne na bicykloch absolvovali viac ako 5 500 jázd.

Počas prvého víkendu bolo v uliciach zhruba 200 žltých bicyklov z 550, ktoré sú v súčasnosti k dispozícii. Ich počet sa prispôsobil prvým dňom prevádzky a reálne sa otestovala ich logistika. V nasledujúcom období budú bicykle ďalej postupne pribúdať. Užívatelia si ich podľa dostupnosti môžu požičať na niektorej zo 73 dokovacích staníc v štyroch mestských častiach – Starom Meste, Novom Meste, Ružinove a Petržalke. Počas prvého víkendu bola najvyťaženejšia dokovacia stanica bikesharingu na Pribinovej ulici pri obchodnom centre Eurovea.

Bicykle pre bikesharing boli skonštruované pre časté použitie rôznymi skupinami užívateľov a mali by odolať aj hrubšiemu zaobchádzaniu. Napriek tomu sa hneď v prvých dňoch objavili prípady ich vedomého poškodzovania, napríklad pedálov či pneumatík.

„Bikesharing je projekt pre všetkých Bratislavčanov, stojí za ním práca mnohých ľudí, ktorí sú za ekologickejšiu a lepšiu metropolu. Aj napriek tomu, že polícia monitoruje stanice, chcel by som poprosiť aj ľudí, aby keď budú svedkami ničenia bicyklov, volali políciu,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.     

Užívatelia by mali vždy pred použitím bicykla skontrolovať jeho technický stav, najmä schopnosť jazdy a funkčnosť bŕzd. Ak je bicykel poškodený, nemôže sa používať a poruchu je potrebné nahlásiť na infolinku 02 5950 5950 alebo prostredníctvom internetovej stránky www.slovnaftbajk.sk. Servisná spoločnosť následne zabezpečí opravu bicykla.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?