Zmluvu o metre možno podpíšu do Vianoc

26.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Zmluva o výstavbe bratislavského metra medzi spoločnosťou Metro, a.s. Bratislava a konzorciom firiem Matra Transport International - Campenon Bernard SGE - Siemens stále nie je uzatvorená napriek tomu, že už 25. septembra bolo všetko pripravené na slávnostný podpis. Príčiny nám vysvetlil generálny riaditeľ Metro, a.s., Pavel VLČEK.

- Večer pred slávnostným podpisom sme sa s konzorciom firiem dohodli na posledných detailoch zmluvy. Ráno, keď sme upravený text zmluvy predložený konzorciom kontrolovali, zistili sme, že niektoré formulácie, na ktorých sme sa predtým dohodli, v nej chýbajú. Napríklad v zmluve zostala jednoročná garančná lehota, čo je pri metre málo. Nevyjasnenou tiež zostala otázka, čí je majetok, teda rozostavaná stavba, počas výstavby, pretože s tým súvisí jeho poistenie, stráženie a celková zodpovednosť. Ďalej tam boli ustanovenia, ktoré nie sú v súlade s našimi právnymi predpismi. To sa týkalo napríklad požiadavky konzorcia, aby sme im my ako objednávateľ zaručili počas garančnej lehoty používanie zariadenia staveniska. To zaručiť nemôžeme, lebo o takýchto veciach u nás rozhoduje stavebný úrad. Takýchto nezrovnalostí bolo v návrhu ešte niekoľko. Čiže hlavná príčina nepodpísania zmluvy bola tá, že text, na ktorom sme sa večer pred podpisom s našimi partnermi z konzorcia firiem dohodli, ráno nebol zapracovaný do zmluvy.

V akom štádiu je príprava na podpísanie zmluvy dnes?

- Rozhodli sme sa, že celú zmluvu od začiatku do konca ešte raz prezrieme a vyčistíme. Právnici oboch strán si vymenili názory na rozdiely medzi naším a francúzskym právom a teraz je ich úlohou dať zmluvu do súladu s oboma právnymi normami.

Kedy sa dočkáme podpísania zmluvy a začatia výstavby bratislavského metra?

- Verím, že naši partneri budú mať s nami trpezlivosť. Nechceme sa unáhliť a podpísať zmluvu, ktorá by bola pre ktorúkoľvek zo strán nevýhodná. Nový termín podpisu po posledných skúsenostiach už nehovorím, ale bol by som rád, keby sa nám to podarilo do Vianoc.

Zhováral sa Milan Šeršík
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?