Mesto ťažia chyby minulého režimu

24.11.2006
Páčil sa vám článok?

Pálčivú otázku vyrovnania vlastníkov pozemkov v Bratislave, ktoré sú zaujímavé z hľadiska verejnoprospešných stavieb, sme otvorili pred dvoma týždňami a zdá sa, že bude dlho rezonovať. Ide totiž o množstvo komplikovaných prípadov.

Jedným z nich je aj otázka dokončenia križovatky Harmincova - Rázsochy. Stačila zmienka a ozval sa pán Pavol Ondriš, ktorý spolu so sestrou patria medzi vlastníkov pôdy v tejto lokalite. Viac sme o téme písali v minulom čísle: V tomto uzle sú aj vlastníci, ktorí žiadajú za pozemky trhovú cenu, mesto však môže platiť len odhadnú. Rozdiel je skoro 5000 korún za štvorcový meter. Ale pán Ondriš so sestrou súhlasia so sumou 3326,40 Sk za štvorcový meter - majú však inú podmienku. Chcú, aby mesto od nich za túto sumu odkúpilo aj pozemky, ktoré sú pod cestou Pod Zečákom. Nechcú prekážať výstavbe ciest, ani ju zdržovať. O vyrovnanie sa snažia od roku 2002, doteraz však nie sú ujasnené vlastnícke vzťahy k tejto pôde.

Námestník primátora Karol Kolada vysvetľuje: „Na Rázsochách potrebujeme z parcely pána Ondriša 523 štvorcových metrov a ponúkame za ne 1,74 milióna korún. Pán Ondriš však nástojí na tom, že s tým, čo mu vzali skôr, ide o rozlohu 1617 štvorcových metrov a chce za ne 5,38 milióna korún.“

Pán Ondriš má v istom slova zmysle pravdu. Skutočne jeho pôda pod Zečákom je jeho vlastníctvom a tento štát mu ju vzal pre toto mesto. V tomto prípade trpí magistrát za chyby, ktorých sa dopustil minulý režim, keď bral ľuďom zem bez náhrady. Námestník primátora K. Kolada hovorí, že treba obe veci oddeliť: „Nepotrebujeme celú výmeru, ktorú vlastní pán Ondriš pod Rázsochami, ale sme ochotní dohodnúť sa aj na odkúpení zvyšku tejto parcely, lebo uznávame jeho názor, že sa to pestovateľsky už nebude dať využívať. Záležitosť pod Zečákom je však dedičstvom minulosti. Treba ju riešiť zvlášť, ale to neznamená, že popierame vlastnícke práva pána Ondriša.“

Ten argumentuje, že dokončením križovatky by sa bez vyrovnania cesty Pod Zečákom nevytvoril nový vstup do Lamača, ale len prístup k jeho súkromnému pozemku, lebo za taký túto cestu pokladá. Podľa K. Koladu, ktorý nechal vec prešetriť v mestskej organizácii Generálny investor Bratislavy (GIB), alebo štát skutočne pred desiatkami rokov Ondrišovcom pôdu ukradol, alebo si ju nedal zapísať v katastri. Takáto zmena tam nie je zaznamenaná, z čoho možno údajne usúdiť, že pán Ondriš so sestrou sú právoplatní vlastníci oboch pozemkov. Námestník primátora ešte prisľúbil, že GIB bude zisťovať, aké sú v tomto priestore skutočné vlastnícke vzťahy.

Páčil sa vám článok?