Aj v Bratislave budú jazdiť moderné električky

13.11.2006
Páčil sa vám článok?

Pozornosť Bratislavčanov v týchto dňoch púta moderná päťčlánková električka určená pre talianske mesto Cagliari, ktorú do 10. novembra testujú na bratislavských tratiach. V dohľadnom čase podobné vozidlá majú premávať aj v Bratislave.

Uviedol to bratislavský primátor Andrej Ďurkovský, podľa ktorého sa nákup električiek podobného typu pripravuje v súvislosti s budovaním nového nosného systému mestskej hromadnej dopravy v Bratislave. Prvou etapou jeho vybudovania je pripravovaná výstavba trate Janíkov dvor - Šafárikovo námestie.

„Biela nízkopodlažná električka, ktorú testujeme v uliciach mesta, je ukážkou toho, aký nosný systém MHD chceme v budúcom období v Bratislave vybudovať. Takáto električka totiž zabezpečuje komfort porovnateľný s metrom,” uviedol primátor A. Ďurkovský.

V Bratislave by nemali premávať električky, aké poznáme z ulíc mesta dnes, ale modernejšie vozidlá s väčšou kapacitou. Medzi takéto vozidlá patrí aj typ ŠKODA 06 T plzenského výrobcu ŠKODA Transportation, s.r.o., testovaný pre talianske Cagliari. Ide o obojsmernú, nízkopodlažnú, plne klimatizovanú električku pre rozchod 950 milimetrov, ktorá bola pre skúšky v Bratislave upravená na rozchod 1000 milimetrov. Električka sa skladá z piatich článkov, ktoré sú vzájomne prepojené kĺbmi. Dĺžka električky je 30,5 metra a jej kapacita je 279 cestujúcich. Cena električky sa pohybuje okolo 80 miliónov korún.

V Bratislave sa vykonávali skúšobné jazdy na trase medzi Račou a Dúbravkou, pričom skúšky rýchlosti (až na 70 km/h) sa vykonávali medzi Dolnými a Hornými Krčacami. Okrem tejto električky sa rokuje aj o možných skúškach vozidla Končar z chorvátskeho Záhrebu a vozidla Bombardier vyrobeného pre rakúsky Innsbruck.

Skúšky električky ŠKODA 06 T, resp. aj iných vozidiel nie sú pre mesto iba prezentáciou pre prípadnú obnovu vozidlového parku, ale majú aj reálne dokázať, že električky môžu byť aj menej hlučné, než sme v Bratislave zvyknutí.

Páčil sa vám článok?