Poškodené stĺpiky opravia až neskôr

6.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Na Kamennom námestí sa povaľujú rozbité betónové stĺpiky lemujúce chodníky. A to od ukončenia komplexnej rekonštrukcie tohto električkového uzla uplynulo ešte len pár týždňov. Vyvalené betónové zábrany chrániace chodcov a obmedzujúce dopravu sú s najväčšou pravdepodobnosťou dielom nedisciplinovaných a agresívnych vodičov.

Výmena jedného poškodeného stĺpika stojí asi 400 korún. Peniaze na jeho obnovu sa však dajú vymáhať, len ak sa zistí vinník, a to je vo väčšine prípadov nemožné. Podľa vyjadrenia zástupcov investora rekonštrukcie Kamenného námestia, Dopravného podniku Bratislavy, betónové stĺpiky majú životnosť až do 20 rokov.

Vyvaliť alebo rozbiť ho nie je až také jednoduché, pretože ide o pomerne ťažké telesá. S najväčšou pravdepodobnosťou je za ich poškodením necitlivé správanie vodičov nákladných automobilov zásobujúcich obchody a prevádzky na námestí. Osobné autá by si so stĺpikmi asi ťažko poradili.

Správcom chodníkov a ich výbavy, teda aj betónových stĺpikov, je bratislavský magistrát. Električkovú trať, nástupné ostrovčeky a prístrešky pre cestujúcich zasa spravuje Dopravný podnik. K výmene poškodených stĺpikov dôjde až po odovzdaní všetkých rekonštrukčných prác na Kamennom námestí a priľahlých komunikáciách. Napriek tomu, že investorom rekonštrukcie bol Dopravný podnik, správcom tohto územia, vrátane osvetlenia a svetelnej signalizácie, je bratislavský magistrát.

(brn)

Páčil sa vám článok?