Zvýšené náklady na rekonštrukciu sa vrátia

4.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

V posledný júlový deň sa skončila rekonštrukcia električkovej trate na Kamennom námestí. Po troch mesiacoch tak dostalo novú podobu. Zme­nila sa predovšetkým poloha zastávky električiek, ktorá sa presťahovala na začiatok Špitálskej ulice oproti vchodu do obchodného domu TESCO.

Zrekonštruované bolo aj nástupište pred McDonald´s na Námestí SNP. Asfaltový povrch v križovatke a medzi koľajnicami nahradila nová zámková dlažba, po stranách vozovky pribudlo 150 stĺpikov na ochranu chodcov a obmedzenie dopravy.

Okrem týchto povrchových úprav sa rekonštrukcia týkala aj podzemných inžinierskych sietí, svetelnej signalizácie, vybudovala sa nová kanalizácia. Nové sú aj rozvody a stĺpy verejného osvetlenia, ktoré vymenila spoločnosť Siemens. Na Kamennom námestí sa počas tejto obnovy zrekonštruoval takmer kilometer električkových koľají.

Náklady na rekonštrukciu dosiahli takmer 90 miliónov korún. Na financovaní sa podieľalo mesto Bratislava, mestská časť Staré Mesto, Fond rozvoja bývania a Dopravný podnik Bratislava. Aj keď oproti predpokladom boli výdavky vyššie o 8 miliónov korún, moderné riešenie zrekonštruovanej trate by malo túto stratu čoskoro vynahradiť. To sa odrazí v menšom opotrebovávaní vozidiel, ktorým sa skráti jazdný čas pri prechode týmto dopravným uzlom a predpokladá aj efektívnejšiu zimnú údržbu trate a vozovky. Nové riešenie námestia ušetrí v konečnom dôsledku aj čas cestujúcich, pretože pri vstupe do križovatky sa vozidlá nebudú zdržiavať.

Dopravný podnik pripravuje obnovu ďalších úsekov električkových tratí. Najbližšie sa má začať s rekonštrukciou časti Nová Doba - železničná stanica Nové Mesto a v Rači. Po ukončení obnovy hotela Carlton sa ráta aj s opravou trate na Mostovej ulici.

(mer)

Páčil sa vám článok?