Spochybňujú rozhodnutie Najvyššieho súdu

2.11.2006
Páčil sa vám článok?

Samospráva Starého Mesta si najala advokátsku kanceláriu Vasiľ & Partners, aby obhájila jej postup pri odťahovaní nesprávne zaparkovaných vozidiel v centre hlavného mesta.

Advokátska kancelária tak spochybnila rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, podľa ktorého je postup samosprávy pri odťahovaní v rozpore so zákonom. Mestská časť Staré Mesto totiž poverila odťahom áut súkromnú firmu Aster.

Advokátska kancelária, samospráva Starého Mesta a firma Aster súčasný stav obhajujú. Advokáti Starého Mesta vo svojom stanovisku uvádzajú: „so záverom Najvyššieho súdu Slovenskej republiky nesúhlasíme“ a rozhodnutie Najvyššieho súdu sa pokúšajú spochybniť.

Právnik Imrich Hurínsky, ktorý sa k tomuto problému už viackrát vyslovil, však upozorňuje, že „rozhodnutia Najvyššieho súdu nespochybňujú ani právnici v totalitných rozvojových krajinách. Takéto rozhodnutie naozaj nie je prameňom práva, ale súdy z neho vychádzajú.“

Ďalší nami oslovení právnici tiež prejavili počudovanie nad tým, ako môže právnik označiť rozhodnutia súdu za také, ktoré „pre občanov nie sú právne záväzné“, a následne argumentovať tým, že ak je zmluva podpísaná, je platná. Takýto výklad práva by podľa neho viedol k tomu, že by platili aj zmluvy, ktoré sú zjavne v rozpore s duchom i textom práva.

Advokáti staromestskej samosprávy reagovali aj na článok v Bratislavských novinách (32/2006), ktorý sa odvoláva práve na spomínaný rozsudok Najvyššieho súdu. V ňom sa uvádza, že „správca miestnej komunikácie pri odstraňovaní vozidla z komunikácie... nemôže právomoci správcu previesť na iný podnikateľský subjekt ani po stránke technickej (čo sa týka samého výkonu odstránenia vozidla).“

Obhajcovia súčasného spôsobu odťahovania vozidiel v Starom Meste však v rozpore s rozsudkom Najvyššieho súdu tvrdia, že verejnoprávnym aktom je len rozhodnutie o  odstránení vozidla, samotný odvoz však už za výkon verejnej moci nepokladajú. Podľa advokátov samosprávy aj iné mestské časti využívajú na odťah nesprávne zaparkovaných vozidiel služby súkromných spoločností.

Rozhodnutie Najvyššieho súdu síce nie je zdroj práva, ale možno ho považovať za zdroj riešenia tohto problému. Preto právny výklad advokátskej kancelárie, ktorú si najala samospráva Starého Mesta, možno len ťažko akceptovať. Jediným nesporným riešením tak zostáva odťahovanie vozidiel spoločnosťou, ktorú špeciálne na tento účel zriadi samospráva - ako to vyplýva aj z judikátu Najvyššieho súdu.

Páčil sa vám článok?