Semafory sú podľa polície nastavené správne

2.11.2006
Páčil sa vám článok?

Priechody pre chodcov sú nastavené tak, aby chodci stihli prejsť, aj keď sa počas ich presunu po priechode rozsvieti na semafore červená. To však nie je verejnosti zrejme dostatočne známe, čo môže vyvolávať strach a zmätok.

Vyplýva to z vyjadrenia riaditeľa Okresného dopravného inšpektorátu Policajného zboru 4. bratislavského okresu Františka Peška. Reagoval tak na podnety niektorých Bratislavčanov v súvislosti s priechodom cez Lamačskú cestu pri križovatke s Mokrohájskou ulicou, kde sú okrem iných inštitúcií aj dve školy, jedna z nich pre telesne postihnutých.

„Každá signalizácia je nastavená tak, aby chodci stihli prejsť. Zelená pre chodcov nemôže svietiť trvale, to by sa autá nepohli - tie však majú signál stáť ešte dostatočne dlho po tom, ako sa zmení signál pre chodcov. Nemusia mať teda obavy, že sú vystavení nebezpečenstvu, ak sú uprostred priechodu a naskočí pre nich červená - tá farba platí pre tých, čo ešte do vozovky nevstúpili,“ vysvetľuje F. Peško. Dodáva, že informácie v médiách pletú ľudí a nie je tu dostatočná osveta.

V súvislosti s informáciou čitateľky, ktorá zaslala aj fotografie z nehody na tomto priechode, riaditeľ Okresného dopravného inšpektorátu Policajného zboru Bratislava 4 uvádza, že sa to stalo v čase, keď signalizácia nefungovala. Napriek tomu, že tu dopravné hliadky situáciu pravidelne monitorujú, môže dôjsť k výpadku signalizácie bezprostredne po ich prechode týmto úsekom. František Peško preto apeluje na všetkých, ktorí zistia, že svetlá nefungujú, aby zatelefonovali na číslo 158. „Okamžite tam vyšleme policajtov, ktorí budú nad bezpečnosťou prechodu chodcov bdieť,“ sľubuje.

Riaditeľ Okresného dopravného inšpektorátu Policajného zboru Bratislava 4 sa stavia skepticky k niektorým požiadavkám na zriadenie lávky ponad päťprúdovú komunikáciu. Práve vzhľadom na to, že tento priechod slúži aj telesne postihnutým z neďalekej školy, by musela byť lávka vybavená obojstranne výťahmi. Okrem finančnej náročnosti je tu aj otázka poruchovosti výťahov - priechod sa javí ako pružnejšia alternatíva.

Páčil sa vám článok?