Vo Vrakuni by sa mali zmierniť zápchy

30.10.2006
Páčil sa vám článok?

Uvoľnenie cestnej dopravy od dopravných zápch a zvýšenie priepustnosti na križovatke ulíc Ráztočná - Dvojkrížna - Hradská vo Vrakuni by malo byť už onedlho reálne. V týchto dňoch sa tu začala príprava výstavby kruhového objazdu.

Podľa prednostky vrakunského miestneho úradu Ildikó Csibovej sa v poslednom období v tejto lokalite začali tvoriť zápchy častejšie ako predtým. Kým donedávna sa autá kopili až od pol ôsmej, dnes začína premávka hustnúť už o hodinu skôr. Jednou z príčin je podľa nej to, že mnohí Bratislavčania sa odsťahovali a bývajú v okolitých dedinách a do hlavného mesta cestujú ráno najmä do práce. Aj keď sama preferovala, aby sa problémová križovatka vyriešila osadením semaforov, mesto sa rozhodlo pre kruhový objazd.

Vedúca oddelenia územného plánovania miestneho úradu Jaroslava Hapčová nám povedala, že investor urobil dôkladnú analýzu a prepočty a rozhodol sa pre objazd, ktorý má výrazne zrýchliť priepustnosť križovatky. V súčasnosti je podľa nej už vydané takzvané nulté stavebné povolenie, na základe ktorého sa začalo pripravovať územie na samotnú stavbu. V rámci toho sa musí napríklad preložiť oplotenie vedľajšieho športového areálu a premiestniť aj niektoré káble zemného a nadzemného vedenia. Neďaleko križovatky vzniknú lávky pre peších na obidvoch stranách mosta cez Malý Dunaj a na voľnom trojuholníkovom priestranstve pribudne parkovisko a nová zeleň.

Podľa informácií od riaditeľa mestskej organizácie Generálny investor Bratislava (GIB) Kamila Beladiča by sa samotná križovatka s kruhovým objazdom mala začať stavať 5. novembra, pričom celkové náklady na stavbu sú 50 miliónov korún.

Páčil sa vám článok?