Doprave by mal pomôcť televízny dohľad križovatiek

30.10.2006
Páčil sa vám článok?

Magistrát postupne buduje systém televízneho dohľadu dôležitých križovatiek, ktorý má prispieť k zvýšeniu plynulosti dopravy na území mesta. V budúcnosti sa má ešte rozšíriť.

Systém automatizovaného riadenia cestnej dopravy pôvodne zahŕňal oblasť centra mesta. Bolo v ňom zaradených 68 križovatiek, ktorých signálne plány bolo možné ovládať priamo z riadiacej centrály na Krajskom riaditeľstve Policajného zboru na Špitálskej ulici. Základným nedostatkom pôvodného systému bola okolnosť, že chýbali aktuálne vizuálne informácie o stave dopravy na jednotlivých križovatkách, preto sa rozhodlo o osadení kamier vnútorného monitorovacieho okruhu. Ten má umožniť operatívne aktualizovať riadenie križovatiek na konkrétnych miestach.

V prvej etape boli počas výstavby Mosta Apollo do televízneho dohľadu zahrnuté križovatky Mlynské nivy - Košická a Košická - Prístavná, kamery boli osadené na oboch stranách Mosta Apollo a na križovatke Dolnozemská - Einsteinova. Zároveň boli prepojené s monitorovacím pracoviskom na Krajskom dopravnom inšpektoráte na Špitálskej ulici. Ďalej sa systém rozšíril o lokalitu Gagarinovej ulice v mieste jej prepojenia s diaľnicou D1 a prepojili sa systémy Krajského dopravného inšpektorátu a Národnej diaľničnej spoločnosti. V priebehu tohto roka bola ukončená výstavba televízneho dohľadu ulíc Rožňavská - Vajnorská a Račianskeho mýta. V týchto dňoch sa dokončujú križovatky Račianska - Jarošova a Nový most - Nábrežie.

V druhej etape, ktorá je v štádiu legislatívnych príprav, by sa mal televízny dohľad križovatiek rozšíriť o ďalšie lokality. Do konca roka by mali byť na príslušné stavebné úrady v Starom Meste, Novom Meste, Ružinove a Dúbravke ohlásené ďalšie stavby. Malo by ísť o lokality Trnavská - Bajkalská, Rožňavská - Galvaniho, Trnavské mýto, Karadžičova - Mlynské nivy, Šafárikovo námestie, Vajnorská - Bajkalská, Záhradnícka - Miletičova, Ružinovská - Tomášikova, Harmincova - M. Sch. Trnavského a Tomášikova - Gagarinova.

Vo vzdialenejšej budúcnosti by sa mal systém ďalej rozšíriť - uvažuje sa o Americkom námestí, lokalitách Lamačská - Mlynská dolina, Nábrežie - Mlynská dolina, Hodžovo námestie, Karadžičova - Záhradnícka, Bajkalská - Prievozská, Vajnorská - Tomášikova a Harmincova - Lamačská.

Páčil sa vám článok?