Na zastávkach osadili elektronické tabule i smetné koše

6.7.2017
0

Zdroj: Magistrát

Páčil sa vám článok?

Dopravný podnik Bratislava v spolupráci s hlavým mestom osadili na zastávkach nové elektronické informačné tabule. Prioritou mesta a podniku je aj čistota na zastávkach MHD.

DPB umiestnil 36 nových elektronických informačných tabúľ na 34 zastávkach v širšom centre mesta a na Patrónke. Osadili ich do konca júna tohto roka, v priebehu prázdnin budú nastavené do prevádzky. Informačné tabule sú obojstranné štvorriadkové a šesťriadkové. „Cestujúci budú informovaní o odchodoch liniek MHD zo zastávok on-line. Výhodou je, že  dispečing môže priamo na informačné tabule posielať správy o mimoriadnych udalostiach. Informačné tabule ukazujú cestujúcej verejnosti nie plánované, ale reálne odchody liniek MHD,“ povedal riaditeľ DPB Milan Urban. V súčasnej dobe je už v Bratislave osadených 31 elektronických informačných tabúľ. DPB, a.s. sa aj ďalej uchádza o získanie finančných prostriedkov z fondov EÚ na obstaranie ďalších viac ako 100 takýchto tabúľ. Pri realizácii modernizácií električkových radiál budú už na všetkých príslušných zastávkach osadzované tieto nové informačné tabule.

Dopravný podnik si spolu s mestom stanovili ako jednu z priorít čistotu na zastávkach MHD. „Častým problémom na zastávkach MHD sú preplnené a špinavé koše. V minulosti slúžili predovšetkým na odhadzovanie cestovných lístkov, dnes však ľudia do nich hádžu odpad a tie koše kapacitne nepostačujú. Preto spolu s dopravným podnikom osádzame nové väčšie koše, ktoré sú zároveň aj estetické,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Na vybrané frekventované zastávky osadil DPB, a.s. v spolupráci s mestom 104 nových smetných košov s vyššou kapacitou, v najbližšom čase plánuje vymeniť ešte 50 starých košov za nové. Takáto výmena bude pokračovať aj v budúcom roku. V súčasnej dobe je 938 zastávok vybavených smetnými košmi.

Frekvencia čistenia zastávok ako i smetných košov závisí od využiteľnosti konkrétnej zastávky. Čistenie vykonávajú pracovníci DPB na najfrekventovanejších zastávkach, ktoré má podnik v správe každý deň, aj počas víkendov, na menej frekventovaných občasne, no vždy s pravidelnou kontrolou. Čistenie zastávok pozostáva z vyprázdnenia odpadovej nádoby a odstránenia odpadkov z plochy nástupišťa. Smetné koše pracovníci vysýpajú v zmysle harmonogramu, na najfrekventovanejších zastávkach denne, na menej niekoľkokrát za týždeň. V uliciach Bratislavy majú možnosť cestujúci vidieť aj nové čistiace vozidlo pre údržbu zastávok, ktoré kefami zametá a čistí zastávky, vozidlo je vybavené aj vysávačom, napríklad na zber lístia či ohorkov od cigariet a taktiež je vybavené aj wapkou na čistenie prístreškov a lavičiek.

Na území Bratislavy je v súčasnej dobe celkovo 1430 zastávok, z toho na 1030 zabezpečuje čistotu DPB. Ostatné zastávky majú v správe buď magistrát alebo súkromné spoločnosti.

Zdroj: Magistrát

 (ms)

Páčil sa vám článok?