Vláda zrušila privatizáciu letiska

27.10.2006
Páčil sa vám článok?

Vládny kabinet minulú stredu formálne zrušil rozhodnutie predchádzajúcej vlády zo začiatku februára tohto roka o privatizácii 66 percent akcií bratislavského Letiska M. R. Štefánika konzorciu TwoOne.

 „Považujeme vec za ukončenú,“ komentoval rozhodnutie predseda vlády Robert Fico. Aké má vláda konkrétne plány týkajúce sa rozvoja najväčšieho slovenského letiska, však premiér zatiaľ nechcel komentovať. Podľa augustového uznesenia vlády má totiž minister dopravy spolu s ministrom hospodárstva a prezidentom Fondu národného majetku SR do 30. októbra tohto roka vypracovať materiál o ďalšom rozvoji letiska. „K budúcnosti letiska sa bude vláda vyjadrovať až potom,“ uviedol R. Fico, pričom počas celej tlačovej konferencie hovoril o termíne 30. november.

Súčasná vláda v polovici augusta odporučila prezidentovi FNM a ministrovi dopravy odstúpiť od zmluvy o kúpe akcií letiska, uzatvorenej s konzorciom TwoOne v dôsledku nepredloženia súhlasu Protimonopolného úradu SR s koncentráciou. Fond národného majetku od kúpnej zmluvy s konzorciom TwoOne odstúpil 20. septembra. Konzorcium v minulosti prezentovalo, že v tejto súvislosti zvažuje aj arbitráž. „Nemôžem sa obávať arbitráže, záujemca totiž nesplnil podmienky, ktoré sám podpísal,“ povedal R. Fico.

Konzorcium TwoOne zložené z viedenského letiska, private equity skupiny Penta a rakúskej Raiffeisen Zentralbank schválila predchádzajúca vláda ako najvhodnejšieho kupca 66-percentného balíka akcií. Transakcia sa mala uzavrieť do 15. augusta tohto roka po splnení všetkých odkladacích podmienok. Jednou z nich bolo aj získanie súhlasu Protimonopolného úradu. Ten však 14. augusta oznámil, že lehotu na vydanie rozhodnutia predlžuje do 19. októbra, na základe čoho odporučila vláda odstúpiť od zmluvy. Následne 11. septembra tohto roka Protimonopolný úrad vydal negatívne stanovisko k predaju akcií letiska konzorciu TwoOne.

Bratislavské letisko je podľa predsedu vlády R. Fica atraktívne, a tak nebude problém rozvíjať ho aj s inými zdrojmi ako s tými, ktoré malo získať privatizáciou. „Rozvoj letiska plnohodnotne zabezpečí štát, máme k dispozícii cudzie zdroje, úvery,“ doplnil minister dopravy Ľubomír Vážny.

Podľa ministra dopravy Ľ. Vážneho je letisko v dobrej finančnej kondícii, jeho ročné tržby sa pohybujú na úrovni okolo jednej miliardy korún, pričom sa očakáva rast letiska o 10 až 15 percent ročne. „Bez pomoci štátu je letisko schopné získať úver vo výške 2 až 2,5 miliardy korún. Nie je problém, aby banka poskytla letisku úver v tomto objeme,“ zdôraznil Ľ. Vážny.

Páčil sa vám článok?