Kritické križovatky sú najmä v Ružinove

26.10.2006
Páčil sa vám článok?

O kritických miestach na bratislavských uliciach a križovatkách, dopravných nehodách, ale aj o spolupráci samosprávy s políciou, sme sa pozhovárali so zástupcom riaditeľa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Pavlom BRATHOM.

Bratislavské križovatky s najvyššou nehodovosťou sa nachádzajú v druhom  bratislavskom okrese. Ide najmä o križovatku Bajkalská ulica - Prístavný most. Polícia tu za deväť mesiacov tohto roku eviduje až 30 dopravných nehôd. Druhou najnehodovejšou križovatkou je Gagarinova -Tomášikova (11 nehôd), nasleduje Trnavská - Bajkalská (9 nehôd) a Bajkalská - Prievozská (7 nehôd). Medzi najnehodovejšie ulice v Bratislave patrí Lamačská cesta, na ktorej sa za 9 mesiacov tohto roku stalo viac ako 190 dopravných nehôd. Len o niekoľko nehôd menej evidujeme na Bajkalskej ulici (186) a Račianskej ulici (181). Pomerne vysoký počet nehôd však bratislavská polícia zaznamenala aj na  Vajnorskej (175)  a Einsteinovej ulici (124).

Aké sú príčiny nehôd a aké opatrenia robí dopravná polícia pre zvýšenie bezpečnosti účastníkov cestnej premávky v hlavnom meste?

- Príčinami  dopravných nehôd je najmä nedisciplinovanosť vodičov, ako aj chodcov, nedodržiavanie rýchlosti, bezpečnej vzdialenosti medzi vozidlami, nedostatočné venovanie sa vedeniu motorového vozidla, nesprávny spôsob jazdy či nedanie prednosti v jazde. Jednu z posledných dopravno-bezpečnostných akcií robila polícia v druhom bratislavskom okrese, kde v uplynulom období došlo k zvýšenému počtu dopravných nehôd s vážnymi následkami na životoch a zdraví.

Aká je v tomto smere spolupráca so samosprávou, ktoré opatrenia sa v spolupráci s ňou podarilo urobiť?

- Krajský dopravný inšpektorát Policajného zboru v Bratislave a okresné dopravné inšpektoráty úzko spolupracujú s cestnými správnymi orgánmi, ako aj so správcami komunikácií na území celého Bratislavského kraja. Je dôležité upozorniť na to, že za komunikáciu je zodpovedný v prvom rade jej správca. Príslušná dopravná polícia  mu dáva návrhy, ktoré smerujú k zvýšeniu bezpečnosti účastníkov cestnej premávky, no ich realizácia je často podmienená finančným rozpočtom správcu komunikácie.


Zhováral sa Robert Lattacher
NÁŠ ROZHOVOR
Páčil sa vám článok?