Dievča s bicyklom nechal vodič autobusu MHD uprostred noci na zastávke!

31.5.2017
0
Dievča s bicyklom nechal vodič autobusu mhd uprostred noci na zastávke! - Nocak N31
Páčil sa vám článok?

Zdá sa, že ani v Dopravnom podniku Bratislavy nemajú úplne jasno v tom, ako je to s prepravou bicyklov v prostriedkoch MHD. V posledných dňoch sa vyskytli už dva prípady, keď vodiči odmietli odviezť cestujúcich s bicyklom. Na mladíka, ktorý cez víkend z električky odmietol vystúpiť, šofér dokonca zavolal políciu a slečne, ktorá pred pár dňami o pol druhej v noci stála s bicyklom na zastávke, „nočák“ ani len nezastavil.

„Stalo sa to v stredu 24. mája 2017 o 1:37 ráno. Čakala som s bicyklom na zastávke Chatam Sófer smerom do Karlovej Vsi. Bola som po práci dosť unavená a trochu som sa aj bála o pol druhej v noci ísť na bicykli do Mlynskej Doliny, kde bývam a tak som sa rozhodla počkať na nočný spoj. Keď autobus prichádzal, tak som šoférovi dávala rukou znamenie, aby mi zastavil a on síce pribrzdil, ale akurát mi zakýval, že ma nevezme a odišiel s poloprázdnym autobusom preč. Nezostalo mi nič iné, než si tú cestu do Mlynskej Doliny odbicyklovať,“ napísala na sociálnu sieť Andrea Lucíková. Bratislavským novinám sa s ňou podarilo skontaktovať a vysvetlila nám, že nočnými autobusmi sa aj s bicyklom prepravuje bežne, a preto ju doslova šokovalo, keď jej vodič linky N31 odmietol zastaviť na zastávke.

„Keď som prišla na konečnú do Mlynskej Doliny, tak ten autobus tam ešte stál. Išla som za šoférom a opýtala sa ho, aký mal dôvod na to, že ma nezobral. A on mi tvrdil, že sa nedávno zmenili podmienky pre prepravu bicyklov v nočnej doprave, a tak majú zakázané brať bicykle do nočných spojov. Na druhý deň som si túto informáciu overovala cez infolinku DPB a povedali mi, že to nie je pravda. Napísala som do DPB aj e-mail súvisiaci s týmto mojím nepríjemným zážitkom, ale zatiaľ sa mi nevyjadrili. Mrzí ma, že si poctivo kupujem električenku každý mesiac a tie služby sú podpriemerné a ešte mi aj ich vodič bude klamať do očí,“ posťažovala sa Andrea.

Hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava Adriana Volfová nám potvrdila, že v autobusoch a to aj v nočných linkách sa bicykle za určitých podmienok prepravovať môžu. „V zmysle Prepravného poriadku IDS BK - Preprava bicyklov v spojoch liniek MHD je možná v pracovných dňoch v čase od 09:00 do 13:00 a v čase od 18:00 do 06:00, počas sobôt, nedieľ a sviatkov bez časového obmedzenia. V jednom autobuse je možné prepravovať najviac dva bicykle súčasne. Prepravovať bicykel vo vozidle je možné len na mieste určenom na jeho prepravu. Nakladať i vykladať bicykel je dovolené len cez dvere na to určené a označené,“ napísala nám hovorkyňa a dodala: „Vodiči by mali konať vždy v zmysle Prepravného poriadku IDS BK (zverejnený aj na webe DPB, a.s.). Cestujúci môže s bicyklom do vozidla nastúpiť a prepravovať sa len s vedomím vodiča. Požiadavku na nástup dáva cestujúci zdvihnutím ruky alebo ústne. Súhlas s nástupom prejaví vodič posunkom alebo ústne, pričom vodič má možnosť odmietnuť prepravu bicykla v prípade, ak prevádzkové podmienky vo vozidle (obsadenie vozidla) túto prepravu neumožňujú.“

Takže z uvedeného vyplýva, že vodič MHD mohol a mal cestujúcu s bicyklom odviezť, nakoľko sa v nočných spojoch bicykle môžu prepravovať a žiadna nová úprava prepravného poriadku v tomto smere nebola urobená. Mal právo ju do vozidla nevziať jedine v tom prípade, ak by bol autobus plný, čo však určite nebol tento prípad, keďže ani vodič takýto argument pri následnej konfrontácii s cestujúcou nepoužil.

(ars, Foto: imhd.sk, fb)   

Páčil sa vám článok?