Zima dáva Bratislave zabrať. Pozrite si, koľko ton soli sa už minulo

25.1.2017
0
Zima dáva bratislave zabrať. pozrite si, koľko ton soli sa už minulo - odhrnanie_snehu arch
Páčil sa vám článok?

Hlavné mesto počas zimnej sezóny zabezpečuje zimnú údržbu na verejných priestranstvách, ktoré má v správe. Tohtoročná silná zima sa tak prejavila aj na zásahoch týkajúcich sa údržby ciest a chodníkov. Tohtoročná zima je však oproti minulému roku oveľa náročnejšia.

Kým minulý rok počas celej sezóny zasahovala dodávateľská spoločnosť mesta A.R.K. technické služby celkom 48-krát a počet celomestských posypov dosiahol počas zimnej pohotovosti počet desať, koncom januára tohto roka je situácia iná.  V prípade, že občania niekde vidia nezjazdnú cestu alebo neschodný chodník, môžu to nahlásiť mestskému dispečingu na dispecing@bratislava.sk alebo na 02/59 356 761.

Samospráva však zďaleka nemá na starosti väčšinu chodníkov, naopak. Závady v schodnosti chodníkov priľahlých k nehnuteľnosti sú povinní  odstraňovať vlastníci, správcovia alebo užívatelia nehnuteľnosti.

Tohtoročná zima je na zimnú údržbu náročnejšia ako tá minulá. „Ku koncu januára bolo vykonaných 109 lokálnych likvidačných alebo preventívnych posypov. Magistrát mesta si doteraz objednal sedem celomestských posypov vrátane pluhovania. V porovnaní s minuloročnou sezónou ide o dvojnásobne vyšší počet zásahov,“ hovorí konateľ A.R.K. technické služby Jan Ludvík.  Na údržbu komunikácií bolo doteraz použitých takmer 2500 ton posypovej soli, kým počas celej zimnej sezóny v roku 2015/2016 išlo o 2 619 ton posypového materiálu. Na sklade je vždy k dispozícii cca 2 000 ton posypového materiálu.

Najkritickejším dňom z pohľadu úhrnu zrážok bol 14. január, kedy boli realizované dva celomestské posypy s pluhovaním a v teréne boli aj všetci ruční pracovníci, ktorí zabezpečovali dočisťovanie neprístupných úsekov, zastávok MHD, priechodov,  chodníkov a priestranstiev, ktoré patria do správy hlavného mesta. Najzložitejšia je vždy zimná údržba v kopcovitých terénoch – t.j. lokality Rača, Kramáre, Koliba, Dlhé diely a pod.

Bratislava na údržbu verejných priestorov vo svojej správe používa tzv. chlorid sodný/posypovú soľ, ale aj posypový materiál známy ako Solmag, ktorý je šetrnejší k životnému prostrediu (je to ekologická posypová soľ - chlorid horečnatý). Solmag používa hlavné mesto na mostoch, ich nájazdoch, všetkých lokalitách v pásmach hygienickej ochrany spodných vôd (napríklad lokalita Železnej studničky), na údržbu schodov, lávok, nadchodov a v historickom centre mesta napríklad na Hlavnom a Františkánskom námestí.

Počas tejto zimnej sezóny je v pohotovosti nasadených 43 sypačov, 11 multikár, 1 snehová fréza a 86 ručných pracovníkov. 

 Aktuálny pohyb posypovej techniky si môžete pozrieť TU.

(ms, Foto: archív)

 

Páčil sa vám článok?