Priznanie vodiča: Požiar autobusu nemám šancu uhasiť!

23.11.2016
0
Priznanie vodiča mhd: požiar autobusu nemám šancu uhasiť! - MHDbus
Páčil sa vám článok?

Za udalosť, aká sa v bratislavskej MHD stáva len mimoriadne, by sa dal označiť požiar autobusu linky 65, ktorý sa vznietil v utorok na nadjazde pred Vajnorami. Podarilo sa nám skontaktovať s vodičom, ktorý na autobuse značky TEDOM jazdí, aby nám pomohol objasniť, čo sa vo vozidle pravdepodobne udialo.

„Sedel som už aj za volantom autobusu značky TEDOM, ktorý v utorok zhorel. Ide o vozidlo na alternatívny, teda presnejšie na plynový pohon. Podľa toho, čo som počul, tak pravdepodobne došlo k úniku plynu, preskočila iskra, vozidlo začalo dymiť a následne horieť," priblížil pre Bratislavské noviny možné príčiny požiaru dlhoročný vodič z povolania.

VIDEO z požiaru autobusu si môžete pozrieť TU.

Mal by šofér autobusu možnosť vznikajúci oheň uhasiť? „V autobuse sa síce nachádza hasiaci prístroj, ktorým by som možno vedel uhasiť nejaký požiar priamo vo vozidle, ale určite by som nemal žiadnu šancu, ak by začal horieť motor. V takýchto  prípadoch sa ani neodporúča vodičovi, aby sa ho pokúšal sám uhasiť. Riskoval by zranenie či nebodaj úmrtie, ak by napríklad došlo k výbuchu. V takýchto prípadoch sa na dym vo vozidle upozorní dispečing DPB, ktorý sa postará o privolanie profesionálnych hasičov. Hlavnou úlohou šoféra je dostať cestujúcich i seba von z autobusu a do bezpečnej vzdialenosti od horiaceho vozidla," dodal skúsený vodič.

Takže aj keď bolo pri utorkovom požiari prakticky celé vozidlo zničené, tak sa našťastie nikomu nič nestalo a to je v takomto prípade oveľa dôležitejšie než akokoľvek vysoké materiálne škody. Hovorkyňa DPB Adriana Volfová sa dnes k presným príčinám vzniknutého požiaru autobusu linky č.65 vyjadriť nevedela: „Celá udalosť je ešte stále v štádiu šetrenia a odhadovaná škoda na majetku je 50-tisíc eur."

V Dopravnom podniku Bratislava (DPB) už prebieha kontrola vozidiel s CNG pohonom, ktorá je reakciou na nedávne požiare takýchto autobusov v hlavnom meste. „V súvislosti s týmito mimoriadnymi udalosťami sa vykonáva opakovaná inšpekcia automatických hasiacich zariadení, ktoré sú v motorových priestoroch všetkých našich CNG autobusov inštalované a takisto revízia plynového systému autobusov," povedal dnes generálny riaditeľ DPB Milan Urban.

DPB má podľa neho v prevádzke 85 autobusov s CNG pohonom. Nedávne požiare vozidiel MHD sú zatiaľ v procese vyšetrovania. Riaditeľ tvrdí, že nemá žiadnu vedomosť o tom, že by bola chyba na strane DPB. Autobusy, ktoré zhoreli sú podľa jeho slov staršie a aj preto sa podnik usiluje o podporu v mestskom zastupiteľstve na nákup nových vozidiel. „Snažíme sa, aby k takýmto udalostiam nedochádzalo," podotkol Urban.

Prvý prípad sa stal 13. novembra vo Vozovni Jurajov dvor v Bratislave, kde bol ohlásený požiar autobusu krátko pred druhou hodinou v noci. Išlo o požiar autobusu na alternatívny pohon na prečerpávajúcej stanici na CNG, ktorý sa postupne rozšíril na celé vozidlo.

(ars, TASR, foto: fb)



Páčil sa vám článok?