O deliaci ostrovček sa bojovalo dlho

13.10.2006
Páčil sa vám článok?

O vznik deliaceho ostrovčeka na Staromestskej ulici, ktorého výstavbu nedávno dokončili, dlho bojovali najmä dopravní policajti. Magistrát jeho výstavbu odsúval, údajne pre nedostatok peňazí.

Podľa našich informácií z dopravného inšpektorátu polícia kvituje jeho vybudovanie, aj keď návrh na zábrany prišiel od príslušného dopravného inžiniera už pred troma rokmi, no mesto sa odhodlalo na jeho výstavbu až teraz. Cez kritický úsek na Staromestskej ulici, najmä v oblasti zastávok mestskej hromadnej dopravy, prebiehali chodci cez štvorprúdovú komunikáciu. Dochádzalo tu často k veľmi nebezpečným kolíziám, aj napriek tomu, že tam bola znížená rýchlosť na 40 km za hodinu. Na tomto úseku bolo v minulosti množstvo nepríjemných dopravných nehôd. V roku 2005 sa tu ťažko zranili dvaja chodci a jeden ľahko. V tomto roku sa tu ťažko zranil pri dopravnej nehode jeden chodec.

Od 6. októbra musia už chodci namiesto nebezpečného prechádzaniu cez túto frekventovanú ulicu použiť buď podchod, alebo prejsť nadjazdom vedúcim z Kapucínskej ulice ponad Staromestskú ulicu až k tunelu. Vybudovanie deliaceho ostrovčeka zlepšilo aj bezpečnosť vodičov, pretože musia znížiť rýchlosť kvôli jazdným pruhom, ktoré boli zúžené na minimálnu povolenú šírku. Autá sa tu nemôžu už ani otáčať a ani nedovolene odbočiť v smere zo zjazdu z Kapucínskej na Nový most.

Deliaci ostrovček na Staromestskej ulici dokončili 6. októbra. Je dlhý 164 metrov a široký 1,5 metra. Pôvodne mal byť ostrovček odovzdaný už koncom augusta, ale výstavba sa predĺžila kvôli dodávateľovi oplotenia. Najskôr boli osadené obrubníky a vybúraná konštrukčná vrstva vozovky medzi obrubníkmi. Až v druhej polovici septembra sa mohlo začať s dokončovacími prácami. Na celom úseku pribudlo drôtené oplotenie zelenej farby a medzi obrubníkmi boli vysadené kríky, ktoré by mali v budúcnosti vytvoriť živý plot.

Páčil sa vám článok?