K vyhradenému parkovaciemu miestu pri Carltone pribudlo ďalšie

13.10.2006
Páčil sa vám článok?

Nedávno pribudlo pred hotelom Carlton na pešej zóne druhé vyhradené parkovacie miesto. Umiestnené je tesne pri plote stavby pred hotelom, ktorá má názov Úpravy Hviezdoslavovho námestia a ktorej sme sa už viackrát venovali.

Na prvé parkovacie miesto, ktoré vzniklo pri Carltone pri zákrute električkových koľají a vjazde do podzemných garáží, sme sa už raz pýtali. Z referátu komunikácie Starého Mesta sme vtedy dostali odpoveď, že ide o dočasné parkovanie približne na dva mesiace pre službu, ktorá vozí klientov hotela Carlton. Firma pôvodne žiadala o štyri miesta, no dostala len jedno. Po rekonštrukcii priestranstva pred hotelom bude toto parkovacie miesto zrušené a autá pracujúce pre hotel budú stáť pred ním.

Keďže predsa len pribudlo aj ďalšie parkovacie miesto, znovu sme sa obrátili na referát komunikácie miestnej časti Staré Mesto. Marek Hitka nás informoval, že vozidlá jazdiace pre hotel majú povolené jedno parkovacie miesto pri ohrade - tam musia stáť pozdĺžne. Ďalšie dočasne povolené miesto je nad vchodom do garáží. Spolu sú to dve miesta. Iné povolenia na parkovacie miesta na tomto mieste Staré Mesto už nevydalo. „Mestská polícia situáciu niekoľkokrát denne rieši blokovými pokutami a priestupky viacerých nedisciplinovaných taxikárov postúpila aj na dopravný inšpektorát.“ Toľko informácia zo Starého Mesta.

Vedľa týchto, najnovšie už dvoch vyhradených parkovacích miest, si postupne zvykli stáť aj ďalšie autá. Pred niekoľkými dňami v pešej zóne pri hoteli parkovali spolu štyri čierne mercedesy, ktoré pravdepodobne vozia klientov hotela. Dva z nich stáli na vyhradených miestach, ostatné parkovali načierno.

Zodpovednosť sa súčasný stav nesie staromestská samospráva, ktorá tu vyčlenila spomenuté dve parkovacie miesta, čo však zneužívajú ďalší vodiči. Ako keby staromestskí úradníci nevedeli, že ak povolia jednu výnimku, budú ju žiadať ďalší. A keď je nedostanú, pomôžu si sami. Okolo dočasných parkovacích miest pri Carltone sa tak tvoria denne strapce áut a mestská polícia tu zbytočne musí zasahovať.

Hotel Carlton a firma, ktorá vozí hotelových hostí, nemali žiadny nárok odhryznúť si kus pešej zony len pre seba. A samospráva Starého Mesta nemala právo ani povinnosť výjsť im v ústrety a poskytnúť náhradu za parkovacie miesta, ktoré dočasne zanikli kvôli rekonštrukcii priestoru pred hotelom. Navyše ak v podzemí je dosť parkovacích miest v hotelovej garáži Carlton.

Samospráva Starého Mesta tak opäť dala prednosť pohodliu podnikateľov pred spokojnosťou občanov. Navyše ak firma, ktorá si v pešej zóne prenajala parkovacie miesta, nie je ani zo Starého Mesta, ale kdesi z Petržalky.

Páčil sa vám článok?