Doprava podľa karloveskej samosprávy vraj nekolabuje len kvôli výstavbe bytov

13.10.2006
Páčil sa vám článok?

Výstavba na Dlhých dieloch je prakticky ukončená, až na pripravovanú a sčasti realizovanú výstavbu polyfunkčných bytových domov v lokalite takzvaného polyfunkčného centra Dlhé diely a v lokalite Hlaváčikova.

Mimo sídliska Dlhé diely sa ráta ešte s nízkopodlažnou zástavbou, prevažne vo forme rodinných domov, konkrétne v lokalite medzi Devínskou cestou a Dlhými dielmi. Informovali nás o tom pracovníci Miestneho úradu Karlova Ves v reakcii na podnet nášho čitateľa Stanislava Žiačika, ktorý vidí príčinu zápch a hustej premávky v okolí karloveskej Riviéry práve v neúnosnej zástavbe Dlhých dielov. Na tomto sídlisku sa podľa neho mestská časť rozhodla zastavať každý voľný priestor a realizuje sa alebo sa pripravuje výstavba minimálne ďalších tisíc bytov. V tlači sa dočítal, že sídlisko Dlhé diely bolo pôvodne plánované pre 12-tisíc obyvateľov, pričom už dnes tam býva 30-tisíc ľudí. Podľa neho dočasné pozastavenie akejkoľvek viacpodlažnej bytovej výstavby by mohlo čiastočne upokojiť situáciu, ktorá sa však, samozrejme, bude musieť riešiť možno mimoúrovňovou križovatkou, možno rozšírením Devínskej cesty a možno oboma spôsobmi.

V reakcii zo sekretariátu starostu Karlovej Vsi sa uvádza, že kolabujúca doprava pri Riviére nie je len dôsledkom výstavby na Dlhých dieloch, ale predovšetkým toho, že ulice Karloveskú a Botanickú využívajú vodiči na prejazd celou západnou časťou Bratislavy do centra mesta a naopak. Po sprístupnení diaľničného tunela Sitiny by malo dôjsť k zníženiu dopravného zaťaženia týchto komunikácií. V rámci zlepšovania dopravnej situácie na Dlhých dieloch zriadilo hlavné mesto novú trolejbusovú dopravu a v budúcnosti plánuje rozšírenie Botanickej ulice o tretí jazdný pruh v smere do mesta a vybudovanie mimoúrovňovej križovatky Karloveská - Molecova. V štádiu posudzovania je zatiaľ aj koncepcia napojenia Karlovej Vsi, vrátane Dlhých dielov, na celomestský nosný systém mestskej hromadnej dopravy.

Podľa informácií miestneho úradu sa v 80. rokoch minulého storočia plánovalo na Dlhých dieloch postaviť 6600 bytov pre asi 22-tisíc obyvateľov. Počet trvalo bývajúcich obyvateľov na celom území Karlovej Vsi bol ku koncu roku 2005 približne 33 600 ľudí, z toho na Dlhých dieloch býva asi 17-tisíc ľudí. K nim je možné pridať ešte asi 400 obyvateľov rodinných domov rozptýlených na území vo svahu medzi Devínskou cestou a sídliskom. Podľa pracovníkov Miestneho úradu Karlova Ves je plánovaná výstavba na Dlhých dieloch v súčasnosti dokončená na 90 až 95 percent.

Magistrát nedávno v tejto časti mesta obmedzil dopravu v záujme zvýšenia priepustnosti križovatiek na Karloveskej ulici pri Riviére a najmä v rannej špičke sú v oblasti nasadení policajti. Podľa zástupcov mesta sa po opatreniach situácia v doprave v okolí Molecovej a Botanickej ulice zlepšila.

Páčil sa vám článok?