MHD sa stáva problémom aj pre turistov

13.10.2006
Páčil sa vám článok?

Zvyšujúci sa počet najmä zahraničných turistov v hlavnom meste znásobil nároky aj na služby Dopravného podniku Bratislava počas tohtoročnej turistickej sezóny. Čoraz viac návštevníkov mesta totiž využíva MHD. Práve preto nás zaujímalo, či má dopravný podnik k dispozícii dostatok predajných miest s lístkami a ako je to s možnou jazykovou bariérou.

Podľa informácií od Petra Pankráca z DPB si zahraničný turista môže kúpiť cestovné lístky na Hlavnej stanici v predajni cestovných lístkov medzi nástupišťami autobusov a električiek neďaleko hlavného vchodu do staničnej haly.

V Bratislave je 12 predajných miest cestovných lístkov. Keď sme zisťovali, aký majú otvárací čas, prišli sme na to, že počas týždňa je to vcelku v poriadku, no víkend je už horší. Jedinou otvorenou predajňou lístkov na mestskú hromadnú dopravu v sobotu je práve tá na Hlavnej stanici. Otvorená je od 08.00 do 16.00 h. Ostatné sú počas víkendu zatvorené, a to aj na autobusovej stanici Mlynské nivy. Keďže na letisku sa predávajú lístky v infostánku BKIS, cestujúci si ich môžu kúpiť aj počas víkendu. Na jednu mestskú časť tak nevychádza v priemere ani jedno predajné miesto na lístky zriadené dopravným podnikom. Pokiaľ ide o predajné automaty na cestovné lístky, podľa informácií z tejto akciovej spoločnosti, v súčasnosti je ich k dispozícii 411 a lístky sa dajú kúpiť už aj v množstve novinových stánkoch, čo asi pred piatimi rokmi bol problém.

Podľa našich poznatkov sa aj počas tohtoročnej tuiristickej sezóny stávalo, že zahraničnému turistovi predali zlý typ lístka. Problém je podľa Dopravného podniku Bratislava v nízkej znalosti cudzích jazykov u predávajúceho personálu, alebo aj v nepresnosti v uvádzaní cieľa cesty zo strany návštevníka.

Priamo v prostriedkoch MHD sa jazykovú bariéru snažia odstraňovať dvojjazyčným hlásením zastávok aj s možnosťou prestupu. Zatiaľ však ide iba o 10 percent vozového parku DPB. Slovenským hlásením je vybavená viac ako polovica električiek a trolejbusov a modernizované či nové autobusy. V súčasnosti jazdí po Bratislave 850 vozidiel MHD.

Situáciu v MHD by mal zlepšiť systém Bratislavskej integrovanej dopravy, ktorý by mal cestujúcim priniesť jednotný cestovný doklad použiteľný vo všetkých dopravných prostriedkoch dopravcov na území mesta, teda Dopravného podniku Bratislava (DPB), Slovenskej autobusovej dopravy (SAD) a Železničnej spoločnosti Slovensko (ŽSS) s atraktívnymi jednotnými tarifnými a prepravnými podmienkami. Spustiť by ho mali v druhej polovici roku 2007.

Páčil sa vám článok?