Električky do Dúbravky majú ísť 10. novembra

22.10.2014
0
Električky do dúbravky majú ísť 10. novembra - trat_dubravka1
Páčil sa vám článok?

Práce na modernizácii električkovej trate v Dúbravke sa v posledných dňoch zintenzívnili. Pracuje sa cez deň aj v noci, aby sa stihol termín spustenia skúšobnej prevádzky, ktorý je stanovený na 10. novembra 2014.

Aj po tomto termíne však budú pokračovať povrchové práce mimo trate. Podľa zástupcov spoločnosti Metrostav potrvajú do konca novembra.

Električková trať v úseku Hanulova – Pri kríži je už od polovice júla rozkopaná a namiesto električiek obyvateľov vozia do mesta a z mesta náhradné autobusy. Kým v lete sa na stavbe pracovalo sporadicky, teraz robotníci stavebnej firmy pracujú aj cez víkendy, sviatky a v noci. Do konca októbra musia zmontovať všetky koľajnice, aby stihli spustenie skúšobnej prevádzky 10. novembra.

Ako priznali zástupcovia magistrátu aj Metrostavu, nie je celkom jasné, ako budú vyriešené električkové zastávky. Magistrát zisťuje, či bude lepšie pôvodné zastávky pri podchodoch úplne vymeniť alebo postačí len ich rekonštrukcia. Na zastávkach pribudnú informačné tabule s odchodmi električiek. Nové budú aj nástupné hrany zastávok, ktoré budú vo výške 25 centimetrov, teda vyššie ako v iných častiach mesta. Uľahčia tak nástup cestujúcim, keďže hrana električky je zhruba vo výške 30 centimetrov. Na novej električkovej trati budú nastavené semafory tak, aby bola po celej trati preferovaná práve električková doprava. Dve svetelné križovatky, cez ktoré budú električky jazdiť, dostanú prednostný signál.

Trať v Dúbravke bola dlhodobo v havarijnom stave a vozidlá ňou museli jazdiť zníženou rýchlosťou 5 kilometrov za hodinu. Náklady na modernizáciu električkovej trate v Dúbravke sú 8,2 milióna eur, pričom 85 percent zaplatí Európska únia, 10 percent štát a 5 percent mesto Bratislava.

(brn)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2014 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?