Mesto získa univerzitný pozemok a postaví tam cyklotrasu

28.6.2013
0
Mesto získa univerzitný pozemok a postaví tam cyklotrasu - cyklotrasa3
Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava sa konečne dohodlo s Univerzitou Komenského v Bratislave na zámene pozemkov v okolí Karloveského ramena. To umožní dobudovanie 350-metrového úseku cyklotrasy od Mosta Lafranconi až do zátoky.

Ide o chýbajúci úsek cyklotrasy na ľavom brehu Dunaja z Karlovej Vsi do centra mesta. Cyklotrasa má viesť na pozemku, ktorý patrí Univerzite Komenského, tá však súhlas s dobudovaním cyklotrasy podmienila zámenou pozemkov s mestom.

Pôvodne žiadala univerzita pozemok pod Botanickou záhradou a časť pozemku pod parkoviskom na Gondovej ulici, napokon sa obe strany dohodli, že mesto získa pozemok pod budúcou cyklotrasou a Univerzita Komenského pod Botanickou záhradou. Návrh dohody ešte musia schváliť poslanci mestského zastupiteľstva.

Požiadavka Univerzity Komenského na zámenu pozemkov pobúrila časť bratislavských cyklistov. Spísali výzvu, kde upozorňujú, že škola nemá morálne právo požadovať výmenu zabratých pozemkov. „Bráni tomu spoločenské hľadisko i morálna stránka nadobudnutia predmetných pozemkov od grófa Lanfranconiho.“ Pozemky v okolí Karloveského ramena totiž patrili grófovi Lanfranconimu, ktorý ich v roku 1880 daroval mestu Bratislava a jeho obyvateľom s tým, aby ich využívali na rekreačný šport.

Univerzita Komenského však hovorí o náprave majetkových vzťahov. „Pri budovaní Mosta Lafranconi boli univerzite zabraté pozemky, ktoré neboli majetkoprávne doriešené. Preto sme ich ponúkli na zámenu v súvislosti s cyklotrasou,“ uviedol odborný referent Univerzity Komenského v Bratislave Michal Jurina.

Kedy sa cyklotrasa dobuduje, nie je známe. Návrh na zámenu musia schváliť mestskí poslanci, najskôr na septembrovom zasadnutí. Niektorí cyklisti úsek obchádzajú okolo Botanickej záhrady, ktorý je o 600 metrov dlhší a križuje sa s cestou, iní jazdia po pozemku Univerzity Komenského, ktorá im v tom však nijako nebráni.

Projekt cyklotrasy mesto nechalo vypracovať ešte v roku 2009. Investorom výstavby cyklotrasy a jej správcom bude mestská organizácia Správy telovýchovných a rekreačných zariadení mesta Bratislava (STaRZ).

(mch)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2013 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?