Ružinovskí poslanci majú výhrady k parkovacej politike mesta

26.6.2013
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Ružinov nesúhlasí s návrhom k dodatku Štatútu mesta Bratislavy a všeobecným záväzným nariadením (VZN) Bratislavy o vymedzení úsekov miestnych komunikácií na dočasné parkovanie motorových vozidiel, výške úhrady za dočasné parkovanie, spôsobe jej platenia a spôsobe preukázania jej zaplatenia.

Podľa názoru poslancov miestneho zastupiteľstva štatút ani VZN o vymedzení úsekov miestnych komunikácií na dočasné parkovanie nerieši primárny problém so statickou dopravou vo vnútroblokoch a účelových komunikáciách, nakoľko možno predpokladať, že nerezidenti sa budú presúvať na uvedené účelové komunikácie a spevnené plochy vo vnútroblokoch, ktoré nie sú zaradené do siete miestnych komunikácií a návrh na zmenu parkovacej politiky toto nerieši.

Návrh parkovacieho VZN hlavného mesta SR Bratislavy už bol v miestnom zastupiteľstve raz prerokovaný (16. apríla) s nesúhlasným stanoviskom. „Ani nové zmeny však stále neriešia problém účelových komunikácií a vnútroblokov. Mestská časť Ružinov sa aktívne zúčastňovala na rokovaniach a pracovných stretnutiach, či už na úrovni starostov mestských častí, alebo odborných pracovníkov s predstaviteľmi hlavného mesta. Na jednotlivých stretnutiach boli vznesené základné pripomienky, ktoré však neboli zapracované do celkového riešenia parkovacej politiky,“ uviedol starosta Ružinova Dušan Pekár.

Parkovaciu politiku mesta priblížil v diskusii miestnym poslancom primátor Bratislavy Milan Ftáčnik. Ako uviedol, hlavné mesto má záujem na vytvorení jednotnej parkovacej politiky. Rezidentské karty za poplatok by mali umožniť lepšie parkovanie občanov v okolí ich bydlísk. Podľa rozhodnutia NR SR však mesto nemôže vyberať parkovné na účelových komunikáciách. Mestská časť však môže vyhradiť parkovacie miesta aj na účelových komunikáciách a vo vnútroblokoch na báze rezidenčných kariet. M. Ftáčnik vysvetlil aj princíp výberu poplatkov za parkovacie miesta a navrhol delenie príjmov v pomere 70 k 30, prípadne 80 k 20 medzi mestskou časťou a hlavným mestom.

Ružinovskí poslanci v uznesení nesúhlasili s novou mestskou parkovacou politikou. Predložili však aj konkrétne pripomienky, po zapracovaní ktorých by svoj postoj prehodnotili. Primátor Ftáčnik prisľúbil, že všetkými pripomienkami z mestských častí k dodatku Štatútu Bratislavy a VZN k parkovaniu sa mestské zastupiteľstvo bude zaoberať v septembri.

(TASR)

Páčil sa vám článok?