„Štvorprúdovka“ pri Chorvátskom ramene vyvoláva vášne a spory

18.4.2013
0
„štvorprúdovka“ pri chorvátskom ramene vyvoláva vášne a spory - petrzalka_koridor
Páčil sa vám článok?

Ešte sa nezačala realizovať ani prvá etapa Nosného dopravného systému MHD - úsek Šafárikovo námestie - Bosákova ulica, už sa v Petržalke vášnivo diskutuje o druhej etape, ktorá má viesť električku z Bosákovej do Janíkovho dvora.

Podľa dokumentácie pre územné rozhodnutie totiž popri električkovej trati má viesť štvorprúdová cesta, čo vyvolalo najmä medzi obyvateľmi okolia koridoru budúcej električky veľký rozruch. Okamžite vznikla petícia proti „štvorprúdovke“, ktorá by podľa organizátorov mala nahradiť súčasnú zeleň v okolí Chorvátskeho ramena. „V Petržalke žijem celý svoj život a neviem si predstaviť, že by pri Chorvátskom ramene bola namiesto zelene štvorprúdová cesta,“ hovorí členka petičného výboru Dana Vitálošová. Petržalčania podľa nej nechcú na území, ktoré využívajú na rekreáciu, cestu pre autá ani neregulovanú zástavbu. Žiadajú tu zachovať čo najviac z jestvujúcich stromov a zelených plôch. Namiesto cesty tu chcú mestský park s cyklotrasami.

Na obranu súbežnej komunikácie pri trase električky, naopak, vystúpil Klub priateľov mestskej hromadnej a regionálnej dopravy. „Návrh električkovej trate so súbežnou komunikáciou dáva predpoklad vytvorenia mestského bulváru, ktorý bude mať význam nielen pre nosný dopravný systém, ale aj pre doplnkovú autobusovú, resp. v budúcnosti trolejbusovú dopravu a pre individuálnu automobilovú dopravu. V celom úseku komunikácie popri električkovej trati bude vedená aj sieť autobusových liniek, ktoré budú čiastočne vedené tak, aby bol zabezpečený prestup medzi nimi a nosným systémom. Na druhej strane dôjde k odľahčeniu súčasných vnútrosídliskových komunikácií a križovatiek, čo môže viesť k ich upokojeniu s možnosťou vytvorenia nových parkovacích miest,“ uvádza za klub Bronislav Weigl.

K projektu sa zatiaľ ako jediné oficiálne nevyjadrilo mesto Bratislava. Preto zorganizovalo na pondelok 22. apríla 2013 o 18.00 h v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca verejnú prezentáciu projektu.

(brn)

Páčil sa vám článok?