Cyklotrasa EuroVelo 6 spojila Čunovo s Rajkou

19.12.2012
0
Cyklotrasa eurovelo 6 spojila čunovo s rajkou - Eurovelo6
Páčil sa vám článok?

Minulý týždeň bola ukončená výstavba cyklotrasy Bezenye - Rajka - Čunovo - Rusovce, ktorá bola chýbajúcim úsekom na trase Viedeň - Budapešť v rámci Európskej cyklistickej asociácie EuroVelo. Nový úsek cyklistickej trasy má 16,3 km a nachádza sa na medzinárodnej trase vedúcej od Atlantického oceánu až po Čierne more.

EuroVelo je plánom Európskej cyklistickej asociácie na vytvorenie 12 vzdialených cyklotrás, ktoré by sa križovali po celej Európe. Celková dĺžka týchto ciest je viac ako 60-tisíc km, z ktorých je už viac ako 20-tisíc km hotových.

EuroVelo 6 je dlhá 3653 a vedie od Atlantického oceánu po Čierne more. Počas svojej trasy východne križuje Francúzsko, pokračuje až po jazero Boden vo Švajčiarsku, pozdĺž Dunaja prechádza cez Nemecko, Rakúsko, Slovensko, Maďarsko, Srbsko a Bulharsko až po Rumunsko, kde pri ústí Dunaja končí pri Čiernom mori.

Základný kameň projektu EuroVelo 6, cyklotrasy Rusovce - Čunovo - Rajka - Bezenye , bol položený 4. apríla 2012. Realizácia projektu sa konala od 25. októbra 2011 do 12. decembra 2012. Celkové náklady stavby vyšli na 2 161 545,78 Eur, z ktorých 85% je financovaných zo zdrojov Európskej únie. Trasa tak zabezpečila chýbajúci úsek podľa predpisov kvality v sieti EuroVelo spájajúci Mosonmagyaróvár-Paprét a Gabčíkovo-Bratislava.

Práce začali najskôr na maďarskom úseku. Ako prvý bol dokončený úsek patriaci Rajke, ktorý bol skolaudovaný 7. septembra 2012. Ako ďalší bol 10. októbra 2012 dokončený a skolaudovaný úsek vedúci cez Bezenye. Dĺžka cyklotrasy v Maďarsku má 8,7 km, na Slovensku 7,6 km. „Úsek v Rusovciach skolaudovali 27. novembra 2012, v Čunove o deň neskôr," uviedla starosta Čunova Gabriela Ferenčáková.

Ďalej dodala, že cyklotrasa v Rusovciach sa na Irkutskej ulici napája na už vybudovaný úsek cyklotrasy Servus Pontis, ďalej prechádza cez pole a napája sa na obslužnú komunikáciu vedúcu pozdĺž priesakového kanála do Čunova, kde pokračuje prepojovacím úsekom na hrádzu a vedie až po hranicu s Maďarskom.

„Odpočívadlá sú vybudované v obciach Rajka v blízkosti kostola a za obcou Bezenye, v smere na Mosonymagyaróvár, kde je aj úschovňa bicyklov. Tri informačné tabule sú umiestnené pozdĺž cyklotrasy v každej z partnerských obcí v Maďarsku a v oboch mestských častiach Bratislavy," uviedla Ferenčáková.

Bratislavu križuje aj cyklotrasa Eurovelo 13 - Cesta Železnej opony, ktorá vedie z Devínskej Novej Vsi a Devína do Bratislavy a odtiaľ cez Petržalku do rakúskeho Kittsee. Je dlhá 6800 kilometrov a vedie od Barentsovho mora až po Čierne more.

Martina Chudá

Páčil sa vám článok?